Портал в режимі тестування та наповнення
У кількох мешканців Запоріжжя поліцейські вилучили зброю, боєприпаси та близько трьох кілограмів канабісу
Опубліковано 24 листопада 2022 року о 13:52

У результаті проведених поліцейськими спеціальних заходів боєприпаси не потрапили на нелегальний ринок зброї, а значить – не стали знаряддям особливо тяжких злочинів. Поліцейські затримали причетних до протиправної діяльності осіб. Їм загрожує до семи років позбавлення волі.

Оперативники Управління стратегічних розслідувань в Запорізькій області ДСР НПУ отримали інформацію про те, що на території Запоріжжя планується незаконний збут зброї та боєприпасів. За цією інформацією до ЄРДР внесені відомості про кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 263 (Носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу) Кримінального кодексу України.

У результаті проведених негласних слідчо-розшукових дій оперативники спільно з працівниками слідчого управління обласного главку поліції задокументували неправомірні дії 44-річного запоріжанина, який намагався збути АК-74, три магазини до нього, дві ручні осколкові гранати та ручний кулемет Калашникова з двома магазинами до нього.

За силової підтримки бійців спецпідрозділу КОРД злочинця затримано на підставі статті 208 Кримінального процесуального кодексу України.

22 листопада в рамках розслідування інших кримінальних проваджень оперативники УСР області спільно зі слідчими Запорізького райуправління поліції та відділу поліції № 4 ЗРУП провели низку санкціонованих обшуків у Дніпровському та Комунарському районах міста.

Так, у Дніпровському районі за місцем мешкання 27-річного запоріжанина правоохоронці виявили та вилучили автомат АК-74М, понад 150 набоїв різного калібру, один газовий пістолет та дві рушниці.

Фігуранта затримано на підставі ст. 208 КПК України. Вилучене направлено на проведення судово-балістичної експертизи. Вирішується питання щодо повідомлення затриманому про підозру та обрання запобіжного заходу.

Цього ж дня, під час обшуку в Комунарському районі в приватному будинку 46-річного чоловіка правоохоронці виявили та вилучили револьвер, близько 80 набоїв до нього, учбову гранату та майже три кілограми марихуани.

Все вилучене направлено на експертні дослідження, за результатами яких буде вирішено питання щодо повідомлення зловмиснику про підозру в скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 263 та ч. 2 ст. 307 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу України.

За всіма вказаними кримінальними провадженнями тривають слідчі дії під процесуальним керівництвом Дніпровської та Шевченківської окружних прокуратур.

Цього ж дня зареєстровано і факт добровільної здачі зброї. До відділу поліції № 1 (Вознесенівський) ЗРУП звернувся 31-річний місцевий житель, який вирішив добровільно здати автомат АК-74, чотири магазини до нього, 120 набоїв калібру 5.45 та багнет-ніж, отримані на початку широкомасштабного вторгнення. Здані зброю та боєприпаси передано до обласного військкомату.

Поліція Запоріжжя інформує: особа, яка добровільна здала зброю, не підлягає кримінальній відповідальності.

З 3 квітня поточного року набрав чинності Закон України № 2150-ІХ «Про внесення зміни до ст. 263 Кримінального кодексу України щодо скасування відповідальності у випадках добровільної здачі зброї, бойових припасів, вибухових речовин або пристроїв».

Зміни в законодавстві дозволяють не застосовувати судову процедуру та не визнавати особу підозрюваною і сприятимуть збільшенню кількості осіб, які добровільно здають органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої. Зазначена норма законодавства є особливо актуальною для сьогодення через збройну агресію з боку Російської Федерації.

Так, відповідно до ч. 3 ст. 263 Кримінального кодексу України особа, яка добровільно здала органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої, не підлягає кримінальній відповідальності за вчинення дій, передбачених частиною першою або другою цієї статті

Запорізькі поліцейські закликають громадян, які мають в незаконному обігу зброю, бойові припаси, вибухові речовини або пристрої, здати їх до найближчих територіальних підрозділів поліції. Звільнення від відповідальності за умови добровільної здачі зброї відбуватиметься автоматично та не потребуватиме рішення суду.

Нагадаємо: У запоріжанки поліцейські вилучили близько 600 грамів Альфа-PVP

Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux