Портал в режимі тестування та наповнення
У Запоріжжі поліція розслідує кримінальні провадження за фактами  спроби перетину кордону з використанням фальсифікованих документів про вакцинацію від COVID-19
Опубліковано 11 листопада 2021 року о 14:32

Фігурантами стали дві молоді жінки, які в запорізькому аеропорту пред’явили недійсні сертифікати міжнародного зразку. Туристки зізналися, що напередодні подорожі за кордон придбали підробки через Інтернет.

10 листопада до відділу поліції № 3 Запорізького районного управління надійшло повідомлення, про те що у Міжнародному аеропорту «Запоріжжя» при перетині кордону жінки 1991 та 1999 років народження пред’явили міжнародні свідоцтва про вакцинацію, проте у прикордонників виникли обґрунтовані  сумніви у справжності вказаних документів.

Працівники поліції на місці події встановили, що під час проходження паспортного контролю дві громадянки України пред’явили паспорти та міжнародні свідоцтва про вакцинацію, однак не змогли відповісти на питання - де та коли вони вакцинувались. В ході перевірки сертифікатів, зазначений QR-код не зчитувався. Отримати інформацію в програмах «Дія» та «Хелсі»  також не вдалося.

В приміщенні кімнати проведення бесід  поліцейські опитали туристок та вилучили фальсифіковану COVID-документацію. Жінки пояснили, що перед тим, як полетіти на відпочинок до Мальти, вони з’ясували, що перетин кордону здійснюється тільки при наявності свідоцтва про вакцинацію від COVID-19. Так як бажання вакцинуватися у них не було, то вирішили придбати фейкові свідоцтва. Через додаток «Телеграм»  вони знайшли канал, на якому було вказано, що там займаються виготовленням свідоцтв про вакцинацію. Замовниці почали діалог з виконавцем в закритому чаті та надали свої персональні дані. В подальшому підробки вони  отримали поштою.

За цими фактами дізнавачем поліції за процесуального керівництва прокуратури відкриті два кримінальних провадження та розпочато досудове розслідування за ознаками ч. 4 ст. 358 «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів» Кримінального Кодексу України. За використання завідомо підроблених документів фігуранткам загрожує покарання у вигляді  штрафу до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до двох років.


Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux