Портал в режимі тестування та наповнення
Запорізькі поліцейські викрили та припинили діяльність зловмисників, які допомагали ухилянтам з виїздом за кордон
Опубліковано 31 січня 2023 року о 11:00

Група осіб за винагороду організовувала перетин державного кордону для чоловіків призивного віку, які хотіли втекти з країни під час війни. Вартість такої «послуги» становила від 4 до 7 тисяч доларів з людини.

У рамках розслідування кримінального провадження, відкритого за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України, слідчими відділу № 1 Запорізького районного управління поліції ГУНП в Запорізькій області під оперативним супроводом УСБУ в Запорізькій області задокументовано діяльність групи осіб з числа місцевих мешканців та осіб, які перебувають за кордоном, з організації незаконного переправлення чоловіків призовного віку через державний кордон України.

Організатором злочинної схеми виявився 25-річний громадянин України, який на цей час мешкає в одній з країн ЄС. До злочинної діяльності він залучив свого батька та знайомого.

Зловмисники вносили фіктивні дані військовозобов’язаних до системи «Шлях» та виготовляли підроблені документи нібито від імені державних органів. Таким чином, водії призовного віку з документами від псевдоблагодійного фонду могли перетинати кордон, хоча не мали жодного стосунку до міжнародних перевезень чи волонтерських організацій, які працюють на потреби ЗСУ.

19 січня працівники поліції та УСБУ задокументували передачу зловмиснику першої частини грошових коштів в сумі 100 тисяч гривень. Після цього, 26 січня в результаті проведення низки слідчо-оперативних заходів правоохоронці затримали 63-річного фігуранта одразу після отримання ним другої частини грошових коштів в сумі 123 тисяч гривень. Гроші були надані 39-річним громадянином України за оформлення документів для його виїзду за кордон нібито з гуманітарною місією.

В ході проведення санкціонованих обшуків за місцями роботи та у помешканнях фігурантів правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, велику кількість печаток та штампів невідомого походження, бланки офіційних органів, чорнові записи та майже пів мільйона гривень.

Слідчим під процесуальним керівництвом Вознесенівської окружної прокуратури міста Запоріжжя зловмиснику повідомлено про підозру в незаконному переправленні через державний кордон України військовозобов’язаних чоловіків. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 7-ми років.

Наразі встановлюються інші причетні до вчинення злочину особи. Досудове розслідування триває.

Нагадаємо: Запорізькі слідчі завершили розслідування відносно організованої злочинної групи, яка за гроші сприяла безперешкодному проходженню перевірки перед виїздом на тимчасово окуповану територію

Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux