Портал в режимі тестування та наповнення
Запорізькі поліцейські продовжують боротьбу з незаконним обігом вогнепальної зброї та боєприпасів
Опубліковано 25 січня 2023 року о 15:36

Протягом минулого року правоохоронці вилучили у громадян понад 500 одиниць вогнепальної зброї та майже 9 кілограмів вибухівки. За фактами їх незаконного обігу відкрито майже 140 кримінальних проваджень. У 72 з них досудове розслідування завершено та з обвинувальним актом скеровано до суду. 

Боротьба з незаконним обігом вогнепальної зброї, вибухових речовин та боєприпасів є одним з пріоритетних напрямків роботи правоохоронців, спрямованим на протидію злочинності та недопущення фактів травмування чи загибелі цивільних від ураження вибухівкою та боєприпасами.

Тільки з початку 2023 року правоохоронці вилучили з незаконного обігу на території Запорізької області сім одиниць автоматичної, десять - переробленої, три – нарізної та чотири одиниці вогнепальної зброї інших видів. Крім того – близько 5 тисяч одиниць боєприпасів та 250 грамів пороху.

Нагадаємо, що у січні поточного року працівники слідчого управління обласного главку поліції разом з колегами-правоохоронцями Служби безпеки України під процесуальним керівництвом Запорізької спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сферах південного регіону викрили організовану злочинну групу осіб, які під вивіскою магазину із військовим спорядженням здійснювали продаж бойових засобів ураження. 

А за підсумками минулого року з незаконного обігу вилучено понад 520 одиниць вогнепальної зброї. Із цієї кількості 397 одиниць – автоматичної, 25 – нарізної, 59 – переробленої, 19 – іншої вогнепальної зброї та 21 гранатомет. Крім того, поліцейські вилучили понад 96 тисяч одиниць боєприпасів, з яких: 208 гранат, 95 772 набої, 158 бойових запалів до ручної гранати, 12 артилерійських боєприпасів, 7 мін, 5 підривачів, 11 детонаторів, 2 порохові заряди.

Зафіксовано збільшення вилучення зброї саме військових зразків. Це пояснюється збройним конфліктом та доступом до такої зброї великої кількості людей, що перебувають у зоні бойових дій. Схрони боєприпасів правоохоронці виявляють як у громадян, так і у місцях, наближених до лінії вогню.

За виявленими фактами злочинів, передбачених ч.1 ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) та ст.263-1 (Незаконне виготовлення, переробка чи ремонт вогнепальної зброї або фальсифікація, незаконне видалення чи зміна її маркування, або незаконне виготовлення бойових припасів, вибухових речовин чи вибухових пристроїв) Кримінального кодексу України, слідчі розпочали 139 кримінальних проваджень.

З них у 93 провадженнях фігурантам вже повідомлено про підозру. 

Крім того, завершено розслідування та скеровано до суду обвинувальні акти по 72 фактам у сфері незаконного обігу зброї та боєприпасів.

Так, у січні минулого року в результаті оперативних заходів співробітники кримінальної поліції Василівського райуправління та відділу поліції № 4 Василівського РУП спільно з працівниками управління карного розшуку ГУНП в Запорізькій області виявили у мешканця Мелітопольського району протитанковий ракетний комплекс 9К115 «Метис».

Чоловік намагався реалізувати ПТРК за 110 тисяч гривень.

Також, під час санкціонованого обшуку за місцем мешкання фігуранта правоохоронці виявили та вилучили предмет, схожий на гранату РГД-5, та запал до нього.

Під час досудового розслідування встановлено, що чоловік вивіз зброю та боєприпаси із зони бойових дій з метою подальшої реалізації. Матеріали кримінального провадження з обвинувальним актом вже скеровано до суду.

Поліція нагадує, що навіть у період війни зброю, боєприпаси та вибухівку не можна зберігати без відповідних дозвільних документів. Відповідно до чинного законодавства України, громадяни, які добровільно принесуть зазначені предмети до поліції, звільняються від кримінальної відповідальності.

Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux