Портал в режимі тестування та наповнення
Запорізькі криміналісти пройшли навчально-практичний семінар із документування воєнних злочинів на деокупованих територіях
Опубліковано 02 травня 2023 року о 10:09

У Києві впродовж трьох днів поліцейські з різних регіонів України ознайомлювалися з сучасними напрямками техніко-криміналістичного забезпечення слідчих (розшукових) дій, вдосконалювали вміння роботи з інформаційною підсистемою «Слід», покращували практичні навички при застосуванні БПЛА на місцях ворожих влучань. Фахівцям презентували сучасну пересувну ДНК-лабораторію та познайомили з методикою використання технології автоматичного швидкісного встановлення ДНК-профілю.

На базі Національної академії внутрішніх справ обмінювалися досвідом, опановували нові знання та навички 26 керівників відділів криміналістичного забезпечення обласних управлінь поліції з усієї країни. Саме криміналісти залучаються до фіксації наслідків обстрілів окупаційними військами рф. Крім того, після повернення наших земель ці фахівці працюватимуть на деокупованих територіях, документуватимуть численні воєнні злочини, виявлятимуть ймовірні масові захоронення, встановлюватимуть факти катувань тощо.

Програма навчально-практичного семінару складалася з теоретичного блоку та практичних відпрацювань. Під час лекційних занять практичні працівники Головного слідчого управління Нацполіції розповіли про особливості збору доказової бази та роботи з нею, роз’яснили нові методи виявлення, фіксації й вилучення слідової інформації на місцях подій. Фахівці вказали на важливі механізми роботи в інформаційній підсистемі «Слід», визначили послідовний порядок внесення нових відомостей з метою подальшого виявлення співпадінь між вже наявною в системі інформацією.

Також викладачі курсу приділили увагу документуванню наслідків збройних атак із застосуванням безпілотних літальних апаратів. У подальшому криміналісти, які мають навички поводження із БПЛА, матимуть змогу вдосконалити свої практичні навички на спеціальних курсах із використанням технологій 3д-моделювання.

Поліцейським презентували сучасну криміналістичну ДНК-лабораторію, познайомили з приладом «ANDE 6C», за допомогою якого можливо виділити ДНК-профіль та ідентифікувати особу. Сучасність у використанні та мобільність у пересуванні дає можливість оперативно та якісно проводити слідчі дії в розрізі документування воєнних злочинів. Ці лабораторії укомплектовані криміналістичними валізами та обладнанням, які дозволяють швидко та якісно сформувати комплекс доказової бази для розкриття кримінальних правопорушень.

За допомогою таких лабораторій криміналісти поліції матимуть змогу ідентифікувати тіла загиблих чи безвісти зниклих людей. Для цього спеціалісти відбирають зразки ДНК від їхніх родичів, найкраще – від матері чи дитини загиблого, проводять дослідження та детальний огляд вилучених біологічних зразків.

Під час практичної частини криміналісти мали можливість власноруч здійснити таке дослідження та подивитися, як працює цей апарат. За допомогою вилученого букального епітелію з ротової порожнини менше ніж за півтори години їм вдалося встановити свій ДНК-профіль.

Наразі в Україні такі лабораторії отримали спеціалісти-криміналісти поліції з Київщини та Харківщини та успішно їх використовують у практичній діяльності, зокрема під час розслідування воєнних злочинів. Таку ж надсучасну лабораторію планують виділити і для нашого регіону. Після деокупації поліцейські використовуватимуть такі мобільні ДНК-лабораторії з метою ідентифікації тіл загиблих українців на територіях Запорізької області.

«Мобільна ДНК-лабораторія дає можливість провести детальний огляд вилучених біологічних зразків та оперативно здійснити необхідне дослідження. Таке новітнє обладнання вкрай необхідне на місцях ракетних обстрілів, де є загиблі. А в подальшому, як тільки звільнемо населені пункти нашого регіону від загарбників, ще й працюватимемо на деокупованих територіях, виявлятимемо тіла загиблих чи їхні фрагменти, щоб кожен воєнний злочин, скоєний окупантами, був покараний», – розповідає начальниця відділу криміналістичного забезпечення поліції Запорізької області Ольга Скиртач.

Нагадаємо: Слідчі Головного управління Національної поліції в Запорізької області перейняли досвід іноземних колег з досудового розслідування воєнних злочинів

Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux