Портал в режимі тестування та наповнення
З початку року поліцейські Запоріжжя направили до суду 13 обвинувальних актів щодо незаконної порубки лісу
Опубліковано 10 червня 2023 року о 11:50

Бойові дії на території області мають нищівні наслідки для природних ресурсів. Разом з тим, до цього знищення свідомо долучаються деякі громадяни. Поліція проводить активну роботу з виявлення, запобігання та документування протиправної діяльності. 

Незаконна порубка дерев є одним з поширених порушень природоохоронного законодавства. Протидія знищенню лісонасаджень залишається одним із пріоритетних напрямків роботи поліції, незважаючи на воєнні дії. У Запорізькій області правоохоронці регулярно проводять заходи з виявлення та запобігання фактам незаконної порубки або перевезення, зберігання і збуту лісу.

Від початку 2023 року слідчими підрозділами поліції Запорізької області зареєстровано 30 кримінальних проваджень за ознаками ст. 246 (Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу) Кримінального кодексу України. До суду з обвинувальними актами направлено 13 кримінальних проваджень. З них – вісім, відкритих у 2022 році.

Так, до суду скеровано кримінальне провадження за фактом незаконної порубки деревини в лісосмузі поблизу села Великодубове Петро-Михайлівської ОТГ. У результаті проведених експертиз було встановлено, що сума збитків, заподіяних екосистемі територіальної громади злочинними діями, перевищує138 тисяч гривень.

Як раніше повідомлялось, запорізькі поліцейські скерували до суду обвинувальний акт відносно «чорного лісоруба». Правопорушник встиг вирубати в полезахисній лісосмузі Біленьківської територіальної громади понад три десятки дерев. Сума завданих державі збитків - майже 29 тисяч гривень.

По інших зареєстрованих кримінальних провадженнях проводяться усі необхідні слідчі (розшукові) дії, а також призначено ряд експертиз. Тривають досудові розслідування.

Працівники поліції разом з представниками державної лісової охорони та екологічної інспекції продовжують на території обслуговування проводити спільні рейди, направлені на припинення незаконної вирубки лісу.

А ми нагадуємо, що санкцією статті 246 Кримінального кодексу України визначені такі покарання:

- штраф від 17000 до 25500 гривень;

- арешт на термін до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк;

- ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб: караються обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк;

- дії, передбачені частинами першою, другою чи третьою цієї статті, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років.

Поліція закликає громадян бути відповідальними, не порушувати закон та не знищувати природні ресурси регіону, які і без того опинилися під загрозою у зв’язку з проведенням бойових дій. Якщо ви стали свідками незаконної вирубки дерев, їх транспортування або продажу – повідомляйте на «лінію 102» для негайного реагування на правопорушення.

Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux