Портал в режимі тестування та наповнення
«У фокусі уваги – ретельне документування воєнних злочинів рф»: про роботу запорізьких спеціалістів-криміналістів у 2023 році
Опубліковано 28 грудня 2023 року о 17:07

Спеціалісти криміналістичного підрозділу щодня по крихтах збирають докази вини військових злочинців країни-агресора. Правоохоронці мають новітні знання та сучасне криміналістичне обладнання, постійно вдосконалюють свої навички - аби зібрані ними «аргументи» стали безапеляційними в Міжнародному суді. 

З моменту повномасштабного вторгнення загарбницьких військ на територію України перед працівниками поліції постали завдання не лише із забезпечення публічного порядку та безпеки в умовах збройної агресії, збереження життя та здоров’я людей, їх евакуація, а й реагування на воєнні злочини, їх фіксація, документування і розслідування, встановлення та притягнення до відповідальності злочинців із числа військових рф. Ефективне виконання цієї роботи неможливе без криміналістів.

На цей час штат спеціалістів-криміналістів налічує 62 працівники, з яких 54 несуть службу у складі територіальних слідчих підрозділів та 8 - у відділі криміналістичного забезпечення ГУНП в області. Всі вони виїжджають на місця вчинення злочинів, виявляють та збирають речові докази. Без їх участі неможливо провести жодного огляду. Головне завдання фахівців - нічого не пропустити, адже навіть волосина чи будь-яка інша, здавалося б, дрібниця, може зіграти важливу роль під час розслідування.

В умовах воєнного стану кожен службовий виїзд - це виклик, який вимагає нових підходів, специфічних знань і цілковитої уваги. Первинний огляд місця події є вкрай важливою слідчою дією, оскільки є неповторною. Жахливі воєнні злочини, які вчинили та продовжують вчиняти на території нашої країни російські окупанти, не мають залишитись непокараними, а всі причетні до них мають понести відповідальність не лише в українських, а й у міжнародних судах. Саме для цього працюють та щоденно вдосконалюють свої знання запорізькі криміналісти.

Лише за цей рік працівники відділу криміналістичного забезпечення ГУНП в Запорізькій області взяли участь у понад 10 навчальних семінарах і тренінгах від українських та іноземних фахівців. У результаті навчань в Україні та за кордоном поліцейські набули нових навичок щодо встановлення ДНК-профіля людини, для подальшої ідентифікації невстановлених трупів осіб, загиблих внаслідок збройної агресії, а також для встановлення особи злочинця у найбільш резонансних злочинах, 3D моделювання, документування масштабних злочинів за допомогою БПЛА й спеціалізованого програмного забезпечення тощо.

«Упродовж 11 місяців 2023 року спеціалісти-криміналісти слідчих підрозділів понад 6 000 разів залучалися до проведення оглядів місць подій та інших слідчих (розшукових) заходів, з них понад 1100 – на тяжкі та особливо тяжкі злочини. Крім того, брали участь у 136 оглядах місць подій, пов’язаних з документуванням наслідків ракетних обстрілів обласного центру та передмістя. Ми з колегами не завершуємо огляд, поки рятувальники повністю не розберуть завали, бо під ними можуть бути тіла загиблих», - розповідає начальниця відділу криміналістичного забезпечення слідчого управління обласного главку поліції Ольга Скиртач.

Нагадаємо: Служба за межею безпеки: про реалії роботи вибухотехніків поліції Запоріжжя

Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux