Портал в режимі тестування та наповнення
Служба за межею безпеки: про реалії роботи вибухотехніків поліції Запоріжжя
Опубліковано 21 грудня 2023 року о 15:56

З початку року поліцейські-вибухотехніки здійснили понад 1370 службових виїздів. Загалом на рахунку саперів - тисячі знешкоджених боєприпасів та десятки кілометрів розмінованої території. Пріоритетним напрямком роботи працівників служби залишається виявлення та знищення вибухових пристроїв, які залишилися після ворожих атак або вилучені із незаконного обігу.

Вибухотехніки – особливі спеціалісти з унікальними знаннями, сталевими нервами та залізною витримкою. Задля безпеки людей працівники управління вибухотехнічної служби ГУНП в Запорізькій області виконують завдання з пошуку і знешкодження вибухонебезпечних боєприпасів, які залишаються від ракетно-бомбових атак та артилерійських обстрілів. Такі знахідки вилучають та знищують у спеціально відведених місцях. 

Крім цього поліцейські цілодобово реагують на виклики про виявлення підозрілих предметів або можливі замінування. Кожен службовий виїзд пов’язаний з ризиком для життя та здоров’я. Виконувати небезпечну роботу їм допомагає спеціальний захисний костюм, який важить близько 30 кілограмів. Та, безумовно, найголовніше – знання, досвід та професійне чуття.

З початку 2023 року запорізькі вибухотехніки знешкодили майже 52 кілограми вибухових речовин та понад 610 одиниць нерозірваних снарядів, мін, ракет, ручних гранат, вибухових елементів касетних боєприпасів тощо. Небезпечні знахідки, які неможливо транспортувати, фахівці знешкоджують підривом на місці.

Крім цього, поліцейські управління у складі зведеного загону фахівців вибухотехнічної служби здійснювали оперативне розмінування деокупованих територій Київської, Сумської, Чернігівської, частини Херсонської області, а також у Чорнобильській зоні відчуження. Під час ротацій запорізькі спеціалісти виявляли вибухові пастки при перевірках трупів цивільних осіб, вбитих окупантами та залишених без поховання, під час оглядів територій сільськогосподарських угідь, об’єктів інфраструктури, житлових та нежитлових приміщень, транспортних засобів.

Правоохоронці нагадують, що самостійно переміщувати чи торкатися залишків ракет, снарядів та інших нерозірваних боєприпасів категорично заборонено. У разі їх виявлення необхідно відразу звертатися до поліції або до рятувальників. У наш час на прифронтових територіях зустрічаються непоодинокі випадки, коли люди при спробі перенести чи транспортувати небезпечні знахідки смертельно травмуються у результаті їхньої детонації.

Нагадаємо: На Запоріжжі поліцейські зафіксували наслідки 64 ворожих ударів, унаслідок яких загинула людина

Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux