Портал в режимі тестування та наповнення
Псевдобанкіри ошукали запоріжців на 189 тисяч гривень: поліція застерігає громадян від шахрайської пастки
Опубліковано 19 жовтня 2023 року о 15:33

Телефонне шахрайство залишається в топі найпоширеніших схем аферистів. «Вашу карту заблоковано», «з вашого рахунку здійснюється підозріла транзакція», «ми здійснюємо перевірку клієнтів», «нові правила під час воєнного стану» – зловмисники використовують різні способи, аби отримати доступ до банківських даних громадян. Якщо від вас вимагають персональні дані карткових рахунків, негайно телефонуйте до банківської установи та на спецлінію 102.

18 жовтня до відділу поліції № 1 Запорізького райуправління звернулась 60-річна мешканка Вознесенівського району, яка повідомила, що невідомі заволоділи грошима з її картки.

Як встановили правоохоронці, пенсіонерка отримала телефонний дзвінок нібито від працівника банку, який повідомив, що її картка заблокована та необхідно пройти верифікацію. Після того, як заявниця назвала код, який надійшов у смс-повідомленнях, з її рахунку зникли 18900 гривень.

Того ж дня про зникнення своїх заощаджень у сумі 4700 доларів США дізнався і мешканець Вільнянська. Чоловік довірився псевдобанкіру й виконав під його керівництвом низку підтверджень зі свого мобільного телефона.

У межах кримінальних проваджень, відкритих за ознаками злочинів, передбачених ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України, правоохоронці встановлюють осіб, причетних до скоєння злочинів.

Поліцейські вкотре застерігають громадян: щоб не стати жертвою шахрайства, в жодному разі не повідомляйте нікому персональних даних, номер та строк дії банківської картки, PIN-код, CVV, коди в смс-повідомленнях, що можуть використовуватися для підтвердження транзакцій, а також пароль від онлайн-банкінгу.

Пам’ятайте: працівники банку ніколи не телефонують і не вимагають інформацію стосовно банківських рахунків чи картки.

Для захисту банківського рахунку також радимо заборонити віддалену заміну сім-картки, використовувати лише офіційний застосунок свого банку та не проводити платіжні операції з чужих пристроїв.

Якщо ви встигли повідомити шахраям дані карти, то негайно її заблокуйте, а також зверніться в поліцію.

Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux