Портал в режимі тестування та наповнення
Операція «Акциз» у Запоріжжі: за 2022 рік поліцейські склали понад тисячу адмінпротоколів про розповсюдження безакцизних товарів
Опубліковано 13 січня 2023 року о 16:32

За минулий рік в населених пунктах області правоохоронцями регулярно проводились профілактичні рейди, під час яких перевірено понад 2500 закладів. За підсумками перевірок викрито кілька сотень точок зберігання та підпільного продажу алкогольної продукції та спиртовмісних напоїв.

Протягом 2022 року на території Запоріжжя та області тривали оперативно-профілактичні заходи з протидії злочинам в сфері обігу спирту, лікеро-горілчаних напоїв та тютюнових виробів.

Під час рейдів поліцейські перевірили 2627 об’єктів, що реалізують спиртні та слабоалкогольні напої, тютюнові вироби. З незаконного обігу вилучено майже 14 тисяч літрів алкогольного фальсифікату та понад 60 тисяч пачок сигарет.

За нелегальну торгівлю підакцизними товарами відносно порушників складено понад тисячу адміністративних матеріалів, які направлено до суду для прийняття рішення.

Але найголовніше, посилена боротьба зі збутом сурогату дає змогу захистити здоров’я містян.

Яскравим прикладом необхідності контролю за фальсифікатом є ситуація, що сталася у вересні 2022 року. До поліції надійшло повідомлення з дитячої лікарні про те, що до них доставили 12-річну дівчинку без свідомості. Лікарі діагностували у підлітка гостре отруєння етанолом. На місце події негайно прибули інспектори ювенальної превенції та слідчо-оперативна група. Поліцейські встановили, що неповнолітня вживала алкогольні напої, які вони з подругою придбали «з рук» у Шевченківському районі міста. Того ж дня відносно жінки, яка продала алкоголь неповнолітнім, ювенальні поліцейські склали адміністративний протокол за ч. 2 ст. 156 (Порушення правил торгівлі алкогольними напоями) Кодексу України про адміністративні матеріали.

Наступного дня, працівники поліції провели санкціонований обшук за місцем мешкання жінки, що продала фальсифікат неповнолітнім. Тут поліцейські виявили та вилучили понад 250 літрів алкогольних продуктів сумнівного походження та чорнові записи, які фіксували товарообіг фальсифікату. На цей час триває розслідування у кримінальному провадженні, відкритому за ч. 3 ст. 204 (Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів, що призвело до отруєння особи) Кримінального кодексу України.

І надалі, в прийдешньому році правоохоронці систематично будуть проводити заходи, спрямовані на виявлення подібних правопорушень, встановлення осіб, причетних до їх скоєння, та притягнення останніх до відповідальності відповідно до чинного законодавства.

Поліція Запорізької області звертається до громадян із проханням повідомляти про місця незаконної реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів до територіальних підрозділів поліції, за телефоном «102» або в інший зручний спосіб.

Нагадаємо: Запорізькі поліцейські вилучили майже 4500 пачок цигарок та 300 літрів алкоголю сумнівної якості

Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux