Портал в режимі тестування та наповнення
На Запоріжжі підозрювані в колабораціонізмі постануть перед судом
Опубліковано 14 січня 2023 року о 10:58

Відносно чотирьох зрадників поліцейські направили до суду обвинувальні акти. Крім того, протягом 2022 року запорізькі слідчі повідомили про підозру 12 колаборантам. Усі вони були призначені окупаційною владою на керівні посади в незаконно створених органах місцевого самоврядування, «народній міліції», закладах освіти та медицини. 

Широкомасштабне російське вторгнення принесло багато горя та втрат українському народові. Перемогти ворога у боротьбі та відстояти кожен клаптик нашої землі – ці бажання об’єднують українців. Проте є й ті, хто радо зустрів «руський мир» і підтримав ворожу владу на тимчасово окупованих територіях України.

Територія Запорізької області, понад 70 % якої нині перебуває під тимчасовою окупацією, не стала виключенням. Частина громадян не витримала натиску «нового режиму» рашистів та покинула рідні міста й села, аби знайти прихисток у більш безпечних регіонах або навіть інших країнах. Деякі українці з певних причин залишилися під окупаційною владою та буквально виживають, не підтримуючи при цьому режим країни-терориста. Але є й такі, хто навіть не планував чинити опір російським злочинцям. Вони одразу погодилися на активну співпрацю з новою владою. Саме така категорія громадян у першу чергу потрапляє в поле зору правоохоронних органів.

Так, упродовж 2022 року підпорядкованими слідчими підрозділами та органами дізнання ГУНП в області відкрито 79 кримінальних проваджень за фактами кримінальних правопорушень, передбачених статтею 111-1 (Колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. З них - у 71 кримінальному провадженні визначено підслідність за слідчими УСБУ в Запорізькій області. Здійснення досудового розслідування в ще одному кримінальному провадженні доручено Головному слідчому управлінню Національної поліції України. Інші злочини розслідували слідчі запорізької поліції.

З початку війни працівники поліції повідомили про підозру в колабораціонізмі 12 зрадникам, які зголосилися добровільно зайняти керівні посади у незаконно створених органах окупаційної влади. Крім того, слідчі скерували до суду обвинувальні акти відносно чотирьох колаборантів. Серед фігурантів – колишній правоохоронець, освітянин, представники охорони здоров’я та органу місцевого самоврядування. Оскільки наразі вони перебувають на тимчасово окупованій території, їх судитимуть заочно. Максимальне покарання за санкціями статті – до 15 років ув’язнення з можливою конфіскацією майна.

У прихильників «путінського режиму» різні історії «кар’єрного росту». Наприклад, у минулому заступниця директора української гімназії не замислюючись пристала на пропозицію очолити новостворену «русскую школу». Нещодавний співробітник правоохоронних органів, чекаючи російського «визволення» на пенсії, швидко погодився обійняти керівну посаду в «народній міліції» на території одного з тимчасово окупованих міст регіону.

Хтось із них обійняв посади, суміжні із досвідом попередніх професій, а дехто отримав стрімке підвищення. Так, колишня продавчиня й директорка рибного магазину на ринку обійняла посаду голови місцевої адміністрації. Тепер гауляйтерша прислуговує російській владі. Ще один зі зрадників, погодившись на співпрацю з загарбниками, сподівався на швидкий зліт від тамади до представника новоствореного органу місцевого самоврядування. Втім, різкий стрибок у кар’єрі завершився для колаборанта трагічно - його знайшли мертвим в автомобілі.

Усі зрадники не посоромилися пов’язати собі на руки георгіївські стрічки та звернутися до українського народу з повідомленням про те, що тепер усе буде «по-новому». Однак, у гонитві за новим життям ці люди забули про один важливий факт – кожен прихильник «руського миру» обов’язково постане перед судом.

Відділ комунікації поліції Запорізької області



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux