Портал в режимі тестування та наповнення
У Запоріжжі поліція, ДСНС та органи місцевої влади скоординували дії по контролю за легальністю піротехнічної продукції та ялинок
Опубліковано 15 грудня 2021 року о 17:37

Про це йшлося сьогодні, 15 грудня під час спільної наради у Запорізькому районному управлінні поліції.

У заході взяли участь начальник Запорізького районного управління ГУНП в Запорізькій області Володимир Мателега, керівник Управління патрульної поліції Світлана Михайловська, представники ДСНС у Запорізькій області та районної адміністації Запорізької міської ради по Дніпровському району.

Керівник Управління патрульної поліції Світлана Михайловська зазначила, що в цьому році здійснювати контроль за продажем ялинок будуть не окремо райдержадміністрації, а комунальне підприємство. На сьогоднішній день з Управлінням патрульної поліції вже погоджено майже 150 місць продажу ялинок по всьому місту і ця інформація ще оновлюється.

Заступник начальника ЗРУП Віктор Малюта нагадав присутнім перелік документів, які необхідні для продажу ялинок. Він акцентував: «Купуючи ялинку, слід пам'ятати, що кожне дерево обов'язково має бути промарковане спеціальним засобом: самоклеючою етикеткою зі штрих-кодом або пластмасовою биркою-стяжкою. Кожен бажаючий прямо на ялинковому ринку може перевірити походження дерева. Для цього на сайті https://open.ukrforest.com/ потрібно ввести номер із уніфікованого засобу, прикріпленого до деревця. Якщо в електронному обліку інформація про введений номер відсутня, це може свідчити про сумнівне походження ялинки».

Усіх порушників буде притягнуто до відповідальності згідно з чинним законодавством.

Так, за незаконну порубку, пошкодження та знищення лісових культур порушникам загрожує штраф від 510 до 1020 грн., відповідно до ст. 65 КУпАП. Для посадових осіб  штраф складатиме від 2550 до 5100 грн.

За реалізацію незаконно зрубаних ялинок також встановлено штрафні санкції (ст. 88-1 КУпАП). Порушення порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного або рослинного світу  тягне за собою накладення штрафу від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 грн – 1700 грн) з конфіскацією об'єктів рослинного світу або без такої.

За кожне самовільно зрізане дерево нараховується сума збитків, заподіяні лісовому господарству  незаконною вирубкою та пошкодженням дерев, розмір якої залежить від діаметра пня зрізаного дерева. У 2021 році сума збитків за кожне самовільно видалене хвойне насадження:

- 10 см і менше - 544,82 грн.

- Від 10,1 до 14 см - 959,93 грн.

- Від 14,1 до 18 см - 2464,68 грн.

У разі виявлення порушень обігу піротехнічної продукції передбачена адміністративна відповідальність за ст. 160 «Торгівля з рук у невстановлених місцях» КУпАП, що тягне за собою накладення штрафу від шести до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (90- 255 гривень) з конфіскацією предметів торгівлі або за ст. 152 «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів» КУпАП, санкція якої передбачає накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-1360 грн) і на посадових осіб та підприємців  – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн).

Наприкінці зустрічі начальник Запорізького районного управління поліції Володимир Мателега розповів, що будуть розроблені графіки патрулювання спільних мобільних груп, до складу яких увійшли правоохоронці, представники ДСНС, Держпродспоживслужби та органів місцевої влади. Вони проводитимуть перевірки у місцях продажу ялинок  та піротехнічних виробів з метою  виявленні порушень у сфері їх обігу.

Відділ комунікації поліції Запорізької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux