Портал в режимі тестування та наповнення
Бердянські слідчі повідомили про підозру в колабораціонізмі ще одному освітянину
Опубліковано 19 грудня 2023 року о 11:00

Мешканець села Нововасилівка підтримав окупацію регіону та завдяки цьому піднявся по кар’єрним сходинкам. Він очолив заклад освіти, де впровадив навчальний процес за стандартами країни-агресора. Поліцейські зібрали докази причетності чоловіка до колабораційної діяльності. За вчинене йому може загрожувати до 3 років ув’язнення.

56-річний громадянин, до початку повномасштабного вторгнення, був вчителем трудового навчання. Після окупації Бердянська та району зрадник добровільно погодився на пропозицію представників окупаційної адміністрації та з червня 2022 року обійняв посаду директора у так званому «Государственное бюджетное общеобразовательное учреждение «Средняя общеобразовательная школа №21 г. Бердянск» Запорожской области».

Щойно призначений на посаду псевдодиректор впровадив у школі освітні стандарти країни-агресора, спрямовані на формування у здобувачів освіти знань та світоглядної позиції щодо возвеличення російської федерації, її історичної ролі та відповідно - заперечення культурних цінностей українського народу, його історико-культурних надбань і традицій, української мови. Мета такого навчання - формування у підростаючого покоління агресивного ставлення та ненависті до України.

Крім того, зловмисник організував завезення та наповнення шкільної бібліотеки російськими підручниками, забезпечив розміщення у приміщені закладу символіки окупантів. Також колаборант видавав та підписував усі необхідні розпорядчі документи щодо навчального процесу за російськими стандартами, розподіляв дітей по навчальних класах, забезпечував виплату працівникам заробітної плати в російських рублях.

Протиправні дії фігуранта слідчі поліції кваліфікували за ч. 3 ст. 111-1 (Колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Наразі під процесуальним керівництвом Бердянської окружної прокуратури зраднику заочно повідомлено про підозру у вчиненні злочину проти основ національної безпеки України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді виправних робіт на строк до 2 років або арешту на строк до 6 місяців, або позбавлення волі на строк до 3 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років. Досудове розслідування триває.

Нагадаємо: Очолив штаб «Юнармії» в тимчасово окупованому Мелітополі: на Запоріжжі заочно судитимуть колаборанта

Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux