Портал в режимі тестування та наповнення
Запорізькі правоохоронці перекрили незаконний канал переправлення військовозобов’язаних чоловіків через кордон
Опубліковано 11 квітня 2023 року о 12:00

Нелегальний «міграційний бізнес» вела група з п’яти жителів регіону. Ділки допомагали «ухилянтам» з перетином держкордону, а іноземцям - у незаконній легалізації на території нашої держави.

Протизаконну діяльність зловмисників викрито під час проведення спільної спецоперації працівників Управління міграційної поліції ГУНП в Запорізькій області, оперативників Управління СБУ в Запорізькій області та слідчих відділу поліції № 1 Запорізького районного управління за процесуальним керівництвом Вознесенівської окружної прокуратури міста Запоріжжя.

За даними слідства, 59-річний запоріжанин із корисливою метою організував стійкий канал для незаконного переправлення громадян України до інших держав за так званими "білими" білетами.

Чоловікам призовного віку пропонувалась допомога у виготовленні підроблених документів – тимчасових військових посвідчень та довідок військово-лікарської комісії про непридатність до несення військової служби з виключенням з військового обліку. За 2000 - 2500 доларів США охочим «емігрувати» надавався пакет необхідних для цього документів. «Клієнтів» зловмисники підшукували серед кола своїх знайомих. Оплату за незаконні послуги отримували або готівкою, або на банківські рахунки.

До злочинної схеми з виготовлення та збуту фіктивних документів для переміщення через державний кордон до країн ЄС особам, що підлягають мобілізації в умовах воєнного стану, фігурант долучив ще чотирьох поплічників.

Також правоохоронці встановили ще одну «послугу», на якій «спеціалізувалося» злочинне угруповання - допомога іноземцям в незаконній легалізації на території нашої держави шляхом надання їм відповідних підроблених документів - паспортів, віз та посвідок на проживання іноземців в Україні. Серед «клієнтів» виявлено і громадян країни-агресора.

5 квітня правоохоронці провели одночасно десять санкціонованих обшуків на території міста Запоріжжя та Івано-Франківської області. За місцями проживання, роботи та у транспортних засобах членів злочинної групи виявлено та вилучено комп’ютерну техніку, готові до збуту підроблені документи, кліше печаток закладів охорони здоров’я, військкоматів та інших установ і організацій, підроблені спецперепустки для пересування містом у комендантську годину, а також грошові кошти, отримані злочинним шляхом.

Організатора угруповання затримано відповідно до ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. На підставі зібраної доказової бази слідчим під процесуальним керівництвом Вознесенівської окружної прокуратури міста Запоріжжя йому та ще двом активним учасникам повідомлено про підозру в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 322 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон) Кримінального кодексу України.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від семи до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

7 квітня організатору злочинної групи обрано запобіжний захід у вигляді арешту з правом внесення застави в сумі 93940 гривень.

На теперішній час тривають невідкладні слідчі дії та вживаються заходи щодо встановлення усіх причетних до злочинів осіб. Досудове розслідування триває.


Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux