Портал в режимі тестування та наповнення
Запорізька поліція посилює контроль за пожежною безпекою на сільськогосподарських ланах та відкритих територіях
Опубліковано 29 червня 2021 року о 18:47

Для цього, правоохоронці проводять спеціальні рейди спільно з підрозділами Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державного агентства лісових ресурсів України, Державної екологічної інспекції у Запорізькій області.

Під час заходів перевіряється дотримання вимог пожежної безпеки в лісових масивах, на торфищах, у сільгоспугіддях, на територіях і об’єктах природно-заповідного фонду. За результатами  вже  складено 15 протоколів про адміністративні правопорушення передбаченні ст. 152 КУпАП України.   

Запорізька область як і інші по Україні готується до збирання цьогорічного урожаю ранніх зернових і зернобобових культур. Для його збереження  під час польових робіт необхідно чітко дотримуватися пожежної та техногенної безпеки.  Тож, під час спільних заходів правоохоронців  з виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад та територіальних об’єднаних громад перевіряється також наявність вогнегасників, пожежного інвентаря, шанцевого інструменту та приладдя, стан джерел зовнішнього протипожежного водопостачання, резервного енергоживлення тощо.

Вкрай важливою складовою щодо недопущення пожеж в природних екосистемах Запорізької області залишається профілактично-роз′яснювальна робота. Тому працівники поліції нагадують громадянам, що зараз  спекотний і пожежонебезпечний  літній період. Необачно кинутий вами недопалок у суху траву або розпалювання багаття,  може призвести до пожеж загрозливих масштабів на відкритій території. Це непоправна шкода екології, негативні наслідки для  людей та навколишнього середовища, а також чималі матеріальні збитки громади. Якщо невинне багаття переходить у неконтрольоване розповсюдження вогню та у велику пожежу, одразу телефонуйте до Служби порятунку «101».

Правоохоронці  також наголошують, що за спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків без дозволу відповідних органів передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

Так, за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища (стаття 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення) на особу може бути накладено стягнення у вигляді штрафу від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Проте, за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом санкцією статті 245 Кримінального кодексу України передбачено покарання у вигляді штрафу від п’яти тисяч чотирьохсот до дев’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

З метою недопущення  пожеж на відкритих територіях Запорізької області,  працівники поліції посилили контроль та здійснюють систематичні патрулювання лісопаркових зон, навколо сільськогосподарських ланів та  об’єктів природно-заповідного фонду.

Відділ комунікації поліції Запорізької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux