Портал в режимі тестування та наповнення
Упродовж  місяця у Запоріжжі  мобільні групи поліції  з протидії домашньому насильству відреагували на майже 200 викликів
Опубліковано 01 лютого 2022 року о 12:46

За результатами проведеної перевірки до адміністративної відповідальності притягнуто  71 кривдника, винесено 123 термінові заборонні приписи. За фактами систематичного домашнього насильства  відкрито 3 кримінальні провадження.

На території Запоріжжя продовжують роботу екіпажі мобільних груп реагування поліції на факти вчинення домашнього насильства.  Основними завданнями цих груп є приймання заяв та повідомлень про вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі, своєчасне реагування на такі факти, складання у межах компетенції протоколів про адміністративні правопорушення та термінових заборонних приписів стосовно кривдників, взаємодія з іншими суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. 

Так, 27 січня близько 10 години на лінію «102» надійшов виклик від мешканки Дніпровського району, яка  повідомила, що її чоловік вчиняє насильство відносно членів родини. За вказаною адресою негайно виїхала група сектору протидії домашньому насильству  Запорізького районного управління поліції та екіпаж патрульної поліції. На місці події правоохоронці встановили, що 35-річний мешканець квартири, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння під час раптового конфлікту з близькими в присутності двох неповнолітніх дітей штовхав дружину, а також погрожував фізичною розправою та намагався душити власну матір. Поліцейські припинили дії сімейного кривдника, склали відносно нього адміністративний матеріал за ст. 173-2 (Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Йому також були винесені термінові заборонні приписи в будь-який спосіб контактувати з постраждалими особами протягом 10 діб.  Проте, вже через 3 години зловмисник порушив вимоги встановлених обмежень, повернувся за місцем мешкання та розбив вікно. Працівники поліції задокументували факт невиконання ним термінового заборонного припису та склали  додаткові адміністративні матеріали за ст. 173-2  КУпАП. Подальшу долю сімейного тирана вирішить Ленінський районний суд міста Запоріжжя.

27 січня о 21:50 до поліції з повідомленням про домашнє насильство звернулась мешканка Хортицького району. Жінка повідомила, що її син 1981 року народження, раніше судимий, який перебуває під цілодобовим домашнім арештом, в стані алкогольного сп’яніння вчинив відносно неї фізичне та психологічне насильство. В ході перевірки виклику, даний факт знайшов своє підтвердження. Під час оформлення відносно кривдника адміністративного матеріалу за ст. 173-2 КУпАП, у його кімнаті правоохоронці виявили паперовий згорток з речовиною рослинного походження (за попередніми даними «марихуана»). Для документування правопорушення пов’язаного з незаконним обігом заборонних речовин на місце події прибула слідчо-оперативна група  відділу поліції № 5 Запорізького РУП. Речові докази вилучені та направлені на експертні дослідження. За їх результатами діям правопорушника буде надано відповідну правову оцінку. 

Загалом, у січні 2022 року працівники мобільних груп забезпечили реагування на 199 викликів, пов’язаних з домашнім насильством. За результатами проведених перевірок було підтверджено понад 80 таких фактів. Відносно 71 правопорушника поліцейські склали адміністративні матеріали за ст. 173-2 (Вчинення домашнього насильства в сім’ї, невиконання захисного припису або не проходження корекційної програми) КУпАП, у тому числі 5 за порушення термінового заборонного припису. З метою негайного припинення фактів домашнього насильства та недопущення його, працівниками поліції було винесено 123 термінові заборонні приписи. За фактами вчинення систематичного домашнього насильства (ст. 126-1 ККУ) відкрито три кримінальні провадження.

Під час виконання своїх службових обов'язків,  представники мобільних груп організовують надання постраждалим особам домедичної та психологічної допомоги, а також допомагають їм із влаштуванням до спеціалізованих притулків чи інших закладів.

Якщо Ви або хтось з Вашого оточення потребує допомоги через таке явище, як домашнє насильство, не замовчуйте та телефонуйте:

- 102 - номер екстреного виклику поліції

- 15-47 - урядова "гаряча лінія" з протидії домашньому насильству

- 0-800-500-335 (зі стаціонарного) або 116-123 (з мобільного) - безкоштовна національна “гаряча лінія” протидії домашньому насильству

- чат-бот МВС з протидії домашньому насильству (у Telegram): @police_helpbot

- 0-800-213-103 - єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги або електронна адреса [email protected]

Нагадаємо: Правопорушення та події, зафіксовані поліцією з 24 по 30 січня 2022 року.

Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux