Портал в режимі тестування та наповнення
У Запоріжжі поліцейські викрили злодія, який «промишляв» у громадському транспорті
Опубліковано 06 грудня 2022 року о 15:32

Чоловік не раз відбував покарання за кишенькові крадіжки. Днями він знов спокусився на мобільний телефон пасажирки маршрутного таксі. За скоєний злочин в умовах військового часу йому загрожує до 8 років позбавлення волі. 

2 грудня до відділу поліції №2 Запорізького райуправління надійшло повідомлення про скоєння крадіжки у громадському транспорті в Олександрівському районі. Жертвою злочину стала 62-річна місцева мешканка. При спілкуванні з правоохоронцями жінка розповіла, що близько 16:00 у маршрутному таксі невідомий зловмисник викрав з її сумочки мобільний телефон вартістю 9 тисяч гривень. У скоєному вона підозрює пасажира, який перебував біля водія, заважав вільному пересуванню громадян по салону, постійно гойдався та вдавав з себе п’яного.

Потерпіла добре запам’ятала прикмети пасажира, тому впевнено впізнала його в базі даних осіб, засуджених за аналогічні злочини.

Вже через кілька днів працівники кримінальної поліції розшукали зловмисника. Ним виявився 47-річний ніде не працюючий запоріжанин.

Свою провину правопорушник не став заперечувати та добровільно видав правоохоронцям викрадений гаджет, який він зберігав за місцем свого мешкання. Після проведення процесуальних заходів речовий доказ буде повернуто власниці.

Наразі в рамках досудового розслідування кримінального провадження, відкритого за ознаками злочину, передбаченого ст. ч. 4 ст. 185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України, фігурант перевіряється на причетність до вчинення аналогічних злочинів на території Запоріжжя та області.

Вирішується питання щодо повідомлення йому про підозру та обрання запобіжного заходу.

Правоохоронці попереджають: найпоширеніші місця “промислу” кишенькових крадіїв – це торгівельні заклади та місця великого скупчення людей – залізничні вокзали, автостанції, ринки, а також громадський транспорт. Навіть три-чотири людини створюють в них штовханину, необхідну для їх «роботи». Діють злодії як поодинці, так і групами. В руках крадій зазвичай тримає «ширму» – сумку або пакет, приховуючи «робочу» руку. Щоб відволікти увагу пасажирів злодії застосовують різні прийоми – штовхають чи падають на свою жертву, наступають на ноги, несвіжим подихом дихають в обличчя. Інколи, щоб підібратися ближче до «жертви» (з числа жінок), зловмисник пропонує допомогу – підтримає за руку при вході або виході з транспорту, а в тісному проході – притримає двері, нібито пропускаючи вперед.

Якщо ж крадіжка відбувається в транспорті, свою жертву любителі «легкого заробітку» вибирають ще на зупинці. Добре приглядаються, хто і куди кладе гаманець, гроші, телефон, після чого із конкретною метою заходять у маршрутку. Тому велика помилка - безпосередньо перед входом у транспорт витягувати гаманець, перераховувати гроші. Важливо підходити на зупинку уже маючи в руках гроші на проїзд.

Щоб не потрапити на гачок крадія необхідно дотримуватись таких правил:

-не носіть із собою великої суми грошей чи коштовності;

-не перераховуйте вміст гаманця в людному місці;

-великі суми та цінні речі (мобільні телефони) тримайте у внутрішніх кишенях сумки або одягу;

-у натовпі тримайте свої речі міцно притиснувши до себе, щоб вони постійно були у вас на очах.

Якщо ж ви все-таки стали свідком чи жертвою кишенькового крадія, то не мовчіть, вчиняйте галас, вимагаєте у водія, щоб зробив зупинку і не відчиняв двері, звертайтесь до чоловіків, які їдуть поряд з вами, щоб допомогли затримати злодія, та одразу телефонуйте у поліцію. Це допоможе розкрити злочин по “гарячих слідах”.

Пам’ятайте, що лише обачність та пильність можуть врятувати вас від протиправних дій зловмисників!

Нагадаємо: Запорізькі поліцейські по «гарячих слідах» затримали грабіжника.


Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux