Портал в режимі тестування та наповнення
У Запоріжжі поліцейські перекрили канал незаконного переправлення військовозобов’язаних через держкордон України
Опубліковано 17 січня 2024 року о 12:00

За грошову винагороду зловмисники пропонували виготовити документи щодо наявності у «замовників» групи інвалідності, на підставі яких особи, придатні до військової служби, уникали мобілізації та мали право на виїзд за кордон. Одному з організаторів злочинної діяльності правоохоронці вже повідомили про підозру та взяли під варту.

Слідчі слідчого управління обласного главку поліції разом із оперативниками Служби безпеки України в Запорізькій області під процесуальним керівництвом Шевченківської окружної прокуратури припинили діяльність групи осіб, які допомагали військовозобов’язаним уникнути мобілізації шляхом виїзду за кордон.

Встановлено, що 22-річний місцевий житель разом з іншими особами підшукували чоловіків призовного віку та за грошову винагороду пропонували «послуги» з виготовлення довідок ВЛК про непридатність до військової служби із подальшим виключенням з військового обліку. А також сприяли в прискоренні оформлення та отримання пенсійного посвідчення, яке надає право безперешкодного перетину державного кордону.

Правоохоронці затримали одного з організаторів злочинного угруповання «на гарячому» під час отримання ним 6,5 тисяч доларів від чергового клієнта.

Під час проведення досудового розслідування працівники силових структур провели понад 20 обшуків у помешканнях, транспортних засобах фігурантів та медичних закладах. Слідчі вилучили мобільні телефони, банківські картки, печатки, флеш-носії, чорнові записи, копії медичних документів, бланки медичних довідок з печатками, бланки проходження медичної комісії та інші речові докази причетності зловмисників до протиправної діяльності.

Слідчі повідомили затриманому фігуранту про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 15, ч. 3 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України), ч. 2 ст. 369-2 (Зловживання впливом) Кримінального кодексу України. Зловмисникові обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Найсуворіша санкція статей передбачає позбавлення волі на строк до 9 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна. Наразі поліцейські вживають заходів щодо притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до протиправної схеми, та тих, хто незаконно скористався такими послугами.

Нагадаємо: Вимагав гроші за рекламу: у Запоріжжі поліцейські викрили на хабарі посадовця.

 Відділ комунікації поліції Запорізької області

  


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux