Портал в режимі тестування та наповнення
У минулому місяці поліцейські групи реагування на домашнє насильство здійснили майже 440 виїздів
Опубліковано 06 липня 2023 року о 17:23

Допомогу правоохоронців отримали понад 130 постраждалих від дій кривдників, зокрема 108 жінок, 12 чоловіків і 11 дітей. Працівники поліції закликають громадян не замовчувати насильство: «Ми реагуємо на кожен виклик, головне – аби жертви домашнього насилля розуміли всю небезпеку й телефонували на 102». 

 
Поліцейські Запорізької області постійно вживають заходів щодо запобігання домашньому насильству, оперативно реагують на такі факти та продовжують надавати комплексну допомогу постраждалим особам.

Тільки у червні місяці до поліції надійшло 440 повідомлень про факти домашнього насильства, з них 30 % підтвердилось, а 12,5 % – виявились хибними. За результатами перевірок до адміністративної відповідальності притягнуто 55 громадян за завідомо хибний виклик спеціальних служб (ст. 183 КУпАП) та 117 сімейних аб’юзерів за вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування (ст. 173-2 КУпАП), винесено 114 термінових заборонних приписів, а також розпочато 4 кримінальних провадження за ст. 126-1 Кримінального кодексу України.

Так, фігурантом кримінального провадження став 42-річний житель Заводського району за систематичне домашнє насильство відносно своєї співмешканки.

Протягом року поліцейські склали відносно нього три адміністративних матеріали по фактам домашнього насильства, проводили бесіди та попереджали – якщо він не змінить своє ставлення до жінки, його чекає суворіше покарання. Проте домашній тиран не вгамувався. 21 червня під дією алкоголю аб’юзер спочатку принижував свою жертву, погрожував фізичною розправою, а потім вигнав з квартири.

Наразі правоохоронці зібрали достатньо доказів, на підставі яких під процесуальним керівництвом Вознесенівської окружної прокуратури за вказаними фактами розпочали кримінальне провадження за ст. 126-1 (домашнє насильство) Кримінального кодексу України. Максимальна санкція статті передбачає до двох років позбавленням волі. Досудове розслідування триває.

Поліцейські зазначають, що іноді розірвати коло сімейного насильства вдається завдяки вчасному повідомленню сторонніх осіб, яким стало відомо про цей факт.

Так, 64-річна жінка, яка через тяжку хворобу не в змозі самостійно пересуватися, розмовляти та подбати про себе, потерпала від тиранії з боку власної доньки. Аб’юзерка після чергової сварки побила свою матір, не давала пити та їсти, а також відмовилась доглядати її. Про свою біду пенсіонерка повідомила у смс-месенджері своїй сестрі. Саме від останньої 26 червня до поліції й надійшло повідомлення про домашнє насильство.

Правоохоронці притягнули 34-річну кривдницю до адміністративної відповідальності за ст. 173-2 КУпАП та викликали на місце події швидку медичну допомогу. Для подальшого обстеження та надання медичної допомоги постраждалу госпіталізували у лікарню. 

Працівники поліції закликають громадян не замовчувати проблему домашнього насильства, а телефонувати на спецлінію 102 або на безкоштовну Національну «гарячу лінію» з протидії домашньому насильству 0 800 500 335, короткий номер 116-123. Подбайте про свою безпеку завчасно!

Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux