Портал в режимі тестування та наповнення
Цього року на території області поліцейські вилучили наркотики на майже 27 мільйонів гривень
Опубліковано 22 грудня 2022 року о 17:36

На цей час відкрито понад тисячу кримінальних проваджень у сфері незаконного обігу наркотичних засобів та психотропних речовин. Повідомлено про підозру у скоєнні наркозлочинів близько 700 особам, притягнуто до кримінальної відповідальності понад 660 осіб, закінчено досудове розслідування у понад 3000 кримінальних провадженнях, скеровано до суду майже 750 обвинувальних актів. Поліцейські не припиняють роботу з протидії наркозлочинності та дбають про безпеку населення.

Залежність від психоактивних речовин проявляється в непереборному бажанні їх вживати, незважаючи на негативні соціальні та медичні наслідки. А попит, як відомо, породжує пропозицію. Цим успішно користуються наркоділки. Та чинним законодавством передбачена кримінальна відповідальність не лише за незаконне виробництво, виготовлення, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, а й за їх придбання.

Протягом поточного року на території області правоохоронцями викрито та зареєстровано 215 наркозлочинів, передбачених ст. 307 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання з метою збуту, а також незаконний збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу України. За 115 з них особам повідомлено про підозру та 85 осіб вже притягнуто до відповідальності. Закінчено досудові розслідування у 171 кримінальному провадженні, 128 обвинувальних актів направлено до суду.

Нагадаємо, що в жовтні під час проведення санкціонованого обшуку за місцем мешкання двох 19-річних жителів Запоріжжя правооохоронці вилучили канабіс, солі та екстазі. За цінами чорного ринку вартість вилучених заборонених речовин становить понад 240 тисяч гривень. Фігурантів притягнуто до кримінальної відповідальності за ч. 2. ст. 307 ККУ.

Також виявлено та задокументовано 768 кримінальних правопорушень, пов’язаних зі зберіганням наркотичних засобів і психотропних речовин без мети збуту. До кримінальної відповідальності за скоєння цієї категорії наркозлочинів притягнуто 557 осіб.

Так, у липні поточного року під час санкціонованого обшуку житла та прибудинкової території 25-річного запоріжанина поліцейські виявили та вилучили понад чотири кілограми маріхуани. За цим фактом відкрито кримінальне провадження, а фігуранта притягнуто до відповідальності за ч. 3 ст. 309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) Кримінального кодексу України.

Задокументовано 35 кримінальних правопорушень за ст. 310 (Посів або вирощування снотворного маку чи конопель) Кримінального кодексу України. У 27 провадженнях фігурантам повідомлено про підозру та притягнуто їх до кримінальної відповідальності. У 88 кримінальних провадженнях закінчено досудове розслідування, з них 26 скеровано до суду з обвинувальним актом.

Крім того, правоохоронці задокументували 9 фактів утримання наркопритонів, (ст. 317 Кримінального кодексу України). У 7 з них закінчено досудове розслідування, а фігурантів притягнуто до кримінальної відповідальності, 6 обвинувальних актів скеровано до суду.

Поліція Запоріжжя не припиняє боротьбу з незаконним обігом наркотичних засобів та психотропних речовин на території Запорізької області. Так, протягом 2022 року правоохоронці вилучили: 28679 г наркотичних засобів, 2211 г психотропних речовин, 8 кг прекурсорів, 1657 г НПР (нові психоактивні речовини) «дизайнерські наркотики», отруйних та сильнодіючих лікарськаих засобів – 128 г, 994 одиниці нарковмісних рослин. Загальна вартість вилученого за цінами чорного ринку становить понад 27 мільйонів гривень.

Накладено арешт на майно наркозбувачів на загальну суму понад 5 мільйонів гривень.

Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux