Портал в режимі тестування та наповнення
Службовий пес Фугас – справжній бойовий товариш і гарний помічник у сфері розкриття злочинів з незаконного обігу зброї та вибухівки
Опубліковано 08 серпня 2023 року о 14:30

Молода та амбіційна, розумна та вправна німецька вівчарка з початку служби у поліції була натренована на пошук наркотичних речовин. Але з початком широкомасштабного вторгнення рф в Україну профіль роботи собаки був змінений. Наразі німець «очищує» територію прифронтового регіону від небезпечних вибухових предметів, залучається на обшуки з виявлення зброї та боєприпасів.

Маленьке двомісячне цуценя потрапило до Запоріжжя з ірпінського розплідника. Пухнастик одразу мав стати вибухотехнічною собакою, йому навіть кличку дали символічну – «Фугас». Проте через певні обставини цього так і не трапилось. Декілька місяців малий перебував на базі, чекаючи на свого єдиного та вірного товариша – Владислава Адальєва.

Одразу після закінчення навчання в «Академії поліції» хлопець прийшов працювати до запорізького кінологічного центру. Молоді співробітник і собака – ідеальний тандем для знайомства та комунікації, а в подальшому – створення справжнього союзу професіоналів. Щоденною плідною співпрацею та тренуваннями кінолог прищепив своєму чотирилапому товаришу необхідні навички з пошуку наркотичних речовин.

Після отримання допуску до несення служби кінологічна пара розкрила десятки наркозлочинів на території регіону. Та в лютому 2022 ситуація змінилася.

Після вторгнення країни-окупанта звичні обов’язки кінологічних пар відчутно змінилися. У зв’язку зі службовою необхідністю профіль роботи більшості собак, у тому числі й Фугаса, вирішили перекваліфікувати. Але його наставника це зовсім не злякало. Знаючи характер та уміння свого пса, Владиславу знадобилося декілька місяців, щоб навчити пухнастого друга новим запахам, відточити потрібні знання та досягти високої майстерності у сфері пошуку зброї та вибухівки.

З початку військової агресії й по сьогоднішній день поліцейський разом із своїм службовим собакою заступають на патрулювання міста, здійснюють превентивні заходи на блокпостах і пунктах перевірки, залучаються на обшуки та різні оперативні заходи.

У своїй діяльності кінологічна пара майже кожного дня стикаються з правопорушниками, небезпекою та ризиком. «У роботі різні випадки бували. Проте працювати з ним зовсім не страшно, та навіть цікаво. Він слухняний пес, умілий розшуківець, гарний товариш і відданий друг, – з гордістю розповідає кінолог про свого чотирилапого помічника. – Крім Фугасика я виховую ще двох «німців», проте з цією вівчаркою ми потоваришували змалечку. Він – моя перша собака, я – його єдиний хазяїн. Можливо це й є причиною спорідненості наших душ».

Війна змусила чотирирічного песика не тільки перевчитися, змінити напрямок роботи та вміло виконувати свої обов’язки, але й отримати маленький приємний бонус – зустріти свого "родича" на ім’я «Тор». За декілька місяців до початку широкомасштабного російського вторгнення вони разом зі своєю господаркою Тетяною переїхали до Запоріжжя з Ірпеня. Наразі обидві вівчарки виховуються у кінологічному центрі ГУНП в Запорізькій області, працюють за єдиним напрямком – з пошуку зброї та вибухівки.

Чотирилапі з поліцейськими й надалі стоятимуть на варті правопорядку та безпеки мешканців прифронтового регіону.

Нагадаємо: Знайомтеся: помічниці поліцейських – досвідчена собака з пошуку наркотиків Ніка та підростаюча пошукова вівчарка Сорбона

Відділ комунікації поліції Запорізької області




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux