Портал в режимі тестування та наповнення
Слідчі повідомили про підозру двом колаборантам – керівникам освітніх закладів на тимчасово окупаних територіях Запорізької області
Опубліковано 24 червня 2024 року о 14:40

Працівник комунгоспу та освітянка пенсійного віку завдяки співпраці з окупантами буквально «злетіли» по кар’єрних сходинках. Під шефством самопроголошеної влади очолили заклади освіти та організували навчальний процес за стандартами держави-агресора. За злочинну діяльність зрадникам загрожує ув’язнення.

До повномасштабного вторгнення окупаційної армії на територію України 36-річний житель села Андрівка Бердянського району працював у місцевому комунгоспі. Після окупації чоловік зголосився на співпрацю з представниками держави-агресора та обійняв керівну посаду. Він очолив «Государствєнноє бюджетноє учрєждєніє общєобразоватєльная організация Запорожской області «Троянская средняя общєобразоватєльная школа» Бєрдянского района».

Ще одна зрадниця - 64-річна освітянка, жителька Мелітопольського району, - стала директоркою навчального закладу, створеного окупаційною адміністрацією під назвою «Муніципальноє образоватєльноє учрєждєніє «Воскрєсєнская общєобразоватєльная школа № 58 Мєлітопольского района Запорожской області».

Псевдодиректори зібрали педколективи, які погодилися працювати під керівництвом окупаційної влади, та повідомили про впровадження в закладах стандартів освіти рф і викладання предметів російською мовою. Освітній процес, який реалізують зрадники, має на меті сформувати в українських дітей на ТОТ знання та світоглядні позиції, спрямовані на усвідомлення величі російської федерації, її історичної ролі та відповідно заперечення історико-культурних надбань і традицій українського народу, мови, а також збуджувати агресію та ненависть до України.

Злочинні дії обох фігурантів слідчі кваліфікували за ч. 3 ст. 111-1 (Колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. За погодженням із Мелітопольською та Бердянською окружними прокуратурами зловмисникам заочно повідомлено про підозру. Відповідно до санкції інкримінованої статті підозрюваним загрожує позбавлення волі на строк до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років.

Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux