Портал в режимі тестування та наповнення
«Робити добрі справи можуть усі» – вважає заслужений волонтер України та майор у відставці Наталія Кривобок
Опубліковано 11 лютого 2023 року о 11:34

23 роки свого життя Наталія Василівна присвятила службі в органах внутрішніх справ. Після виходу у відставку ця тендітна жінка своєю енергією та ентузіазмом об’єднала маленьких та дорослих мешканців Приморська у безкорисній допомозі дітям-сиротам, переселенцям та українським воїнам. Діяльність волонтерських груп «Пошук» та «Азов-Надія» під її керівництвом відзначена багатьма нагородами на всеукраїнських та міжнародних конкурсах. Сама ж Наталія Кривобок - переможниця Олександрівської премії у номінації «Посол доброї волі».


Народилась майбутня правоохоронниця в поза межами України. Коли навчалась у першому класі, батька-військовослужбовця з родиною відрядили для подальшого проходження служби до Бердянська. Там же вона пішла до секції легкої атлетики. Саме спорт допоміг у формуванні характеру. Завдяки вмінню ставити перед собою мету та наполегливості в її досягненні дівчина була членом збірної України и кандидатом у майстри спорту з легкої атлетики.

Після успішного закінчення у 1974 році Бердянського педагогічного університету майже чотири роки Наталія Кривобок працювала вчителем молодших класів у Зеленівській середній школі Приморського району. Вже тоді енергійна та активна вчителька крім роботи у початкових класах організувала пункт охорони правопорядку, займалася громадською та виховною роботою зі своїми учнями.

«Діти – це наше з вами віддзеркалення, що ми вкладаємо в їх виховання, те й отримуємо», - зазначає Наталія Василівна. Саме тому вона одразу пристала на пропозицію працювати в міліції.

З 1978 до 2001 року Наталія Кривобок пройшла шлях від інспектора до начальника відділення кримінальної міліції у справах неповнолітніх Приморського районного відділу міліції УВС Запорізької області.

У своїй роботі особливу увагу приділяла найбільш соціально-незахищеним верствам населення: підліткам, багатодітним й малозабезпеченим родинам, і тим, хто опинився у складних життєвих умовах. Саме в цих сім’ях Наталія Василівна була частим гостем, бо вважає, що профілактична робота забезпечує позитивні результати та чимало складних підлітків дослухаються до порад і стають на шлях виправлення.

На її очах виросли декілька поколінь жителів Приморська. Як зазначає Наталія Василівна «спочатку ти працюєш на репутацію, а згодом – вона на тебе».

На першу акцію «Милосердя», яку вже на посаді соціального педагога Приморської середньої школі № 2 (2003 рік) організувала Наталія Кривобок, відгукнулось понад 370 дітей. Зібрані іграшки, книжки та речі учні сортували та передавали до Червоного Хреста, центру реабілітації для діточок-інвалідів, покинутим новонародженим до Приморської ЦРЛ, дітям-сиротам та іншим пільговим категоріям.

Так і з’явилась дитяча волонтерська група «Пошук». Учасники групи в подальшому розширяли напрямки своєї роботи - допомагали ветеранам війни, будинку малюка, погорільцям з Луганської області, дітям прифронтової школи селища Талаківка, вимушеним переселенцям тощо.

«На запитання дітей «А що мені за це буде?» - я завжди пояснювала: «Очікування вигоди – це не про волонтерство. Коли бачиш, що твої зусилля і щоденна праця приносять користь – це і є найвища винагорода», – розповідає Наталія Кривобок.

У 2014 році ветеран ОВС очолила дорослу волонтерську групу «Азов-Надія», до складу якої увійшли місцеві патріоти та однодумці. Разом з ними вона по декілька разів на місяць їздила до наших земляків у зону АТО.

Наталія Василівна згадує: «Спочатку наші воїни не мали одягу, продуктів харчування та ліків. Ми намагались привезти їм усе необхідне. Я хотіла обійняти та підбадьорити кожного з них, виказати нашу вдячність за те, що вони роблять. Вже тоді ми розуміли, якщо цю війну не зупинити, вона піде далі».

За роки проведення АТО волонтерська група «Пошук» взяла участь у десятках акцій. Діти зібрали й передали воїнам-захисникам свої малюнки, саморобні вироби, обереги, власноруч зв’язані шкарпетки, виготовлені маскувальні сітки та халати, а також смаколики та ліки.

За активну волонтерську діяльність, спрямовану на допомогу воїнам АТО і вимушеним переселенцям, учасники-волонтери груп «Пошук» та «Азов-Надія» неодноразово перемагали на українських та міжнародних конкурсах, а у 2016 році Наталія Кривобок отримала Олександрівську премію в номінації «Посол доброї волі».

Не полишила вона свою громадську діяльність і на початку повномасштабного вторгнення. Організовувала поселення та харчування вимушених переселенців, разом із місцевими патріотами брала участь у проукраїнських мітингах. Лише на початку квітня була вимушена евакуюватись до Запоріжжя.

«Вірю, що незабаром ми будемо знову жити всі разом у вільній та мирній країні, а зараз робимо все для скорішої перемоги», - говорить Наталія Василівна. - Сьогодні потрібно працювати над патріотичним вихованням дітей та їхніх батьків, прививати любов до своєї країни. Пристосуванство – то біда нашого часу. Найбільше зло роблять не злодії, а ті, з чийого мовчання це відбувається».


Відділ комунікації поліції Запорізької області


                                                                        
                                                            

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux