Портал в режимі тестування та наповнення
Поліція Запоріжжя нагадує громадянам про добровільну здачу зброї – вона має послужити на фронті
Опубліковано 10 січня 2023 року о 13:24

Для протидії незаконному обігу зброї, боєприпасів, вибухових речовин, а також попередження злочинів з їх використанням поліцейські закликають жителів Запорізької області здати незареєстровану зброю та повернути отриману на початку широкомасштабного вторгнення вогнепальну зброю, яка наразі не використовується для відсічі збройної агресії рф. 

У березні 2022 року відповідно до Закону України «Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України» від 03.03.2022 № 2114-IX було організовано видачу стрілецької зброї та боєприпасів запоріжцям, які зголосились боронити наше місто.

Багато містян скористались нагодою і, отримавши зброю, стали на захист держави. Ті ж громадяни, які з різних причин не взяли участь у заходах з оборони міста, повернули видану їм зброю правоохоронцям.

Так, у минулому році від жителів Запоріжжя та області отримано 2652 одиниці нарізної вогнепальної зброї та близько 69600 набоїв різного калібру.

Відповідно до п. 9 Порядку видачі вогнепальної зброї і боєприпасів до неї цивільним особам, які беруть участь у відсічі та стримуванні збройної агресії рф або інших держав, затвердженого наказом МВС від 07.03.2022 № 175, видані вогнепальна зброя і невикористані боєприпаси підлягають поверненню цивільною особою до припинення або скасування дії воєнного стану в Україні органам Національної поліції України або вилучається ними у разі:

- самоусунення від участі у відсічі збройної агресії;

- зміни особою місця постійного проживання;

- неспроможності з інших підстав брати участь у відсічі збройної агресії;

 -здійснення вчинку, що дискредитує особу як таку, якій видано вогнепальну зброю для участі у відсічі збройної агресії;

 - вчинення кримінального правопорушення із застосуванням вогнепальної зброї або погрозою його застосування.

На жаль, маємо випадки, коли зброя на руках, яка не використовується для захисту держави, стає знаряддям злочинів у нашому місті.

Так, наприклад, у грудні 2022 року у місті було затримано 35-річного нетверезого чоловіка з автоматичною зброєю, який агресивно поводився.

В рамках кримінального провадження, відкритого за фактом злочину, передбаченого ч.1 ст.263 Кримінального кодексу України, встановлено, що автомат Калашникова та майже 100 набоїв до нього чоловік отримав ще на початку широкомасштабного вторгнення під час їх видачі цивільним особам. У зв’язку із здійсненням вчинку, що дискредитує особу як таку, якій видано вогнепальну зброю для участі у відсічі збройної агресії, зброя та боєприпаси у правопорушника вилучені.

Наголошуємо, що законодавством суворо передбачено цільове призначення цієї зброї - застосування у відсічі та стримуванні збройної агресії Російської Федерації та/або інших держав.

Тому звертаємось до громадян, які отримали зброю відповідно Закону «Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України», але фактично не беруть участі у бойових діях, охороні порядку чи патрулюванні, із закликом повернути її до підрозділів поліції.

У воєнний час зброя не може бути просто на руках, вона потрібна ЗСУ та силам оборони в боротьбі з російськими окупантами. Зберігаючи вдома зброю «на всяк випадок» ви не тільки не даєте можливість її застосовувати для захисту держави, а й наражаєте на небезпеку себе, своїх дітей, рідних і друзів.

У зв’язку із зазначеним просимо звернутись до найближчого територіального підрозділу поліції усіх осіб, які мають незареєстровану вогнепальну, холодну зброю, боєприпаси та вибухові речовини, а також громадян, які знайшли зброю, боєприпаси, з метою її здачі та прийняття відповідного рішення.

Згідно з ч.3 ст.263 Кримінального кодексу України усіх колишніх власників зброї, та боєприпасів, які самостійно звернулися до поліції із зазначеного питання, буде звільнено від кримінальної відповідальності.

За додатковою інформацією та роз’ясненнями звертайтеся до підрозділу контролю за обігом зброї ГУНП в Запорізькій області за номерами телефонів 068-959-07-78, 239 21 09.

 

 

 

Відділ комунікації поліції Запорізької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux