Портал в режимі тестування та наповнення
Поліцейські протидіють розкраданню об’єктів архітектурної та культурної спадщини Запорізького регіону
Опубліковано 22 червня 2023 року о 18:35

На осушеній в результаті підриву Каховської греблі береговій лінії Дніпра цілодобово несуть службу близько 200 поліцейських у складі евакуаційних та фільтраційних груп, стаціонарних блокпостів, піших та автомобільних патрулів.

Підрив Каховської ГЕС терористами рф спричинив катастрофічні наслідки для екосистеми України.

Змілілі та осушені прибережні зони приваблюють «чорних копачів». Вони незаконно проводять археологічні розкопки в пошуках артефактів, у тому числі й на територіях культурної спадщини Запорізької області. Знахідки не здають до музеїв, а залишають собі або продають на «чорному ринку». Знайдені речі можуть нести не лише історичну чи матеріальну цінність, але і бути небезпечними для життя та здоров’я громадян. У пошуках «скарбів» люди все частіше почали виявляти зброю та боєприпаси, у тому числі й часів Другої світової війни, які тривалий час пролежали під водою і мають сліди пошкоджень та корозії. Такі вибухонебезпечні знахідки можуть здетонувати навіть при незначних маніпуляціях і несуть неабияку загрозу для оточуючих.

Саме з метою недопущення незаконних розкопок, охорони осушеної берегової лінії Дніпра та протидії незаконному вилову біоресурсів на заборонених територіях, задіяні 58 патрульні групи поліцейських. До їх складу входять групи евакуації, стаціонарні пости спостереження за незаконними археологічними розвідками та контролю за рівнем води, фільтраційні групи, піші та автопатрулі.

Запорізькі поліцейські нагадують, що за несанкціоновані археологічні чи пошукові роботи на територіях культурної спадщини Запорізького краю, за знищення, руйнування, пошкодження або розкрадання історичних знахідок, чинним законодавством передбачена кримінальна відповідальність відповідно до статтей 298 та 193 Кримінального кодексу України, а також адміністративне покарання відповідно до статті 92 (Порушення вимог законодавства про охорону культурної спадщини) Кодексу України про адміністративні правопорушення.


Нагадаємо: Запорізькі вибухотехніки продовжують знешкоджувати небезпечні знахідки на мілині та вздовж берегової лінії Дніпра

Відділ комунікацій поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux