Портал в режимі тестування та наповнення
Запорізька поліція застерігає: щоб не стати жертвою шахраїв, перевіряйте отриману інформацію
Опубліковано 28 квітня 2020 року о 17:30

Працівники поліції звертаються до мешканців Запорізької області із проханням не втрачати пильність та надають громадянам поради, як вберегти свої гроші від аферистів.

Працівники ГУНП в Запорізькій області нагадують громадянам найпоширеніші схеми шахрайств та правила, які допоможуть розпізнати зловмисників й уберегтися від наслідків протиправних дій. 

Схема «Ваш родич в поліції»

Як правило, на телефон жертви надходить дзвінок, яким повідомляється про те, що близька людина абонента затримана поліцією за правопорушення. Можуть називатися різні причини: скоїв ДТП, побив людину, виявили наркотики, тощо. Для вирішення питання потрібні гроші.

У стані сильного хвилювання, більшість ладні віддати останнє, щоб врятувати рідну людину і лише згодом  дізнаються, що ніяких неприємностей взагалі не було.

Якщо вам надійшов подібний дзвінок, необхідно негайно зв’язатись з родичем або з тими людьми, які можуть бути поруч із ним, та перевірити отриману інформацію. Якщо телефон родича вимкнений, наберіть «102» та перевірте чи є насправді проблеми з законом у ваших рідних.

Окрім того, правоохоронці нагадують: якщо ви намагаєтеся виручити своїх близьких за допомогою хабара, то самі стаєте винними у злочині, передбаченому ст.369 Кримінального кодексу України (Пропозиція або надання неправомірної вигоди службовій особі).

«Соціальні працівники»

Зловмисники можуть представлятися працівниками соціальних служб, благодійних фондів тощо. Під приводом  нібито виплати додаткових пенсій, всіляких держвиплат, надання матеріальної допомоги або обміну грошей, зловмисники проникають у будинки до людей. Якщо до вас приходять невідомі особи, перш за все, не впускаючи цих громадян до оселі, попросіть посвідчення. Далі поцікавтеся метою візиту і зателефонуйте до установи, щоб пересвідчитись, що працівників справді до вас направляли.

Нерідко, шахраї працюють під виглядом продавців різних товарів. У цьому випадку, в будинок до літньої людини зловмисник приходить з банкою меду, масла, пакетом крупи тощо. Пропонує свій товар за ціною, що нижча за ринкову. Пенсіонер іде за грошима і таким чином відкриває свою «схованку». Далі - господаря відволікають, а інший зловмисник викрадає всі заховані гроші.

Не довіряйте невідомим особам, яких бачите вперше. Шахраї найчастіше вдягають «маску» красномовних та доброзичливих людей!

Банківські шахраї

Якщо вам надійшов дзвінок: «Я – співробітник банку, надайте мені персональні дані вашої картки» – відразу звертайтесь у найближчий відділ поліції.

Ні за яких обставин нікому не повідомляйте персональні дані щодо банківських карток та рахунків! Банки володіють усією необхідною інформацією і телефонувати до вас у них немає потреби.

Якщо вам телефонують нібито працівники банку з проханням надати конфіденційну інформацію, або здійснити якісь маніпуляції на банкоматі -запитайте, коли і в яке відділення ви можете підійти, щоб вирішити проблему особисто, а не телефоном. Ніколи не повідомляйте (в тому числі співробітникам банку, а також знайомим, друзям, родичам, продавцям в магазині) пін-код вашої картки, а також секретні одноразові коди, які надходять в смс-повідомленнях.

У разі потрапляння відомостей по картці до сторонніх осіб або зникнення коштів, невідкладно заблокуйте картку за телефоном «гарячої лінії» та зверніться до відділення вашого банку.

Якщо ж ви постраждали від дій шахраїв – звертайтеся до територіального  відділу поліції із заявою або телефонуйте за номером «102». 

Нагадаємо: на Запоріжжі членам злочинної групи повідомлено про підозру у привласнені бюджетних коштів на суму понад 650 тисяч гривень.

Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux