Портал в режимі тестування та наповнення
У Запоріжжі до поліції з заявами звернулися жертви «банківських» шахраїв
Опубліковано 08 серпня 2022 року о 12:16

Двоє містян, не перевірили інформацію,  і виконали телефонні «вказівки» невідомих осіб, які представилися працівниками банківських установ. В результаті, грошовими коштами з карток заволоділи зловмисники. За цими фактами проводяться слідчо-оперативні заходи. Поліція нагадує перелік правил, які убезпечать від таких злочинів.

07 серпня до чергової частини відділу №4 Запорізького районного управління поліції звернувся житель Комунарського району міста 1966 року народження. Чоловік розповів, що по мобільному телефону невідомий, який представився працівником служби безпеки банку, сказав, що його картка  заблокована. Для її розблокування, власнику було  запропоновано виконати певні дії у мобільному додатку,  що він і зробив. Пізніше, чоловік виявив, що з його картки знято більше  41 тисячі гривень. 

Кількома днями раніше, 3 серпня, житель Хортицького району 1970 року народження також отримав інформацію телефоном від невідомої особи про те, що його  банківська картка нібито заблокована.  Не перевіривши інформацію, чоловік для розблокування  повідомив телефоном цифри з SMS-повідомленням та назвав інші дані картки.  Цієї інформації було достатньо шахраєві для того, щоб заволодіти грошовими коштами з картки – близько 6 тисячами гривень. 

Відомості за обома фактами зареєстровані,  здійснюються слідчо-оперативні заходи. 

Працівники поліції нагадують громадянам про необхідність бути пильними під час спілкування з незнайомцями по телефону і обов’язково перевіряти інформацію! 

Дотримуйтесь кількох правил щоб не поповнити ряди потерпілих від шахраїв:

- ні за яких обставин нікому не повідомляйте персональні дані банківських карток та рахунків! Банки володіють усією необхідною інформацією і телефонувати до вас у них немає потреби;

- якщо вам телефонують нібито працівники банку з проханням надати конфіденційну інформацію, або здійснити якісь маніпуляції – перед вами шахраї! Всі проблемні питання з картками вирішуйте тільки у відділенні банку!

- ніколи не називайте третім особам (в тому числі співробітникам банку, а також знайомим, друзям, родичам, продавцям в магазині) пін-код вашої картки, а також секретні одноразові коди, які надходять SMS-повідомленням.

Якщо ви підозрюєте, що відомості по картці потрапили до шахраїв або вже виявили пропажу коштів, в першу чергу заблокуйте картку. І повідомте про злочин до поліції.  

Нагадаємо: Як діяти у разі втрати ґаджету –  рекомендації кіберполіції. 

Відділ комунікації поліції Запорізької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux