Портал в режимі тестування та наповнення
Протягом місяця понад 70 кривдників притягнуто до адміністративної відповідальності – підсумки роботи мобільних груп поліції у протидії домашньому насильству
Опубліковано 02 серпня 2021 року о 16:29

Працівники поліції закликають громадян не замовчувати насильство: «Ми реагуємо на кожен виклик, головне – аби жертви домашнього насилля розуміли всю небезпеку й  телефонували на 102».  

Протягом липня працівники сектору протидії домашньому насильству Запорізького районного управління поліції ГУНП в Запорізькій області забезпечили реагування на 149 повідомлень, пов’язаних з домашнім насильством. За результатом проведених перевірок відносно 71 порушника працівники поліції склали адміністративні матеріали за ст. 173-2 (Вчинення домашнього насильства в сім’ї, невиконання захисного припису або не проходження корекційної програми) КУпАП, у тому числі три за порушення термінового заборонного припису. З метою негайного припинення фактів домашнього насильства та недопущення його в майбутньому, працівниками поліції було винесено 113 термінових заборонних приписів стосовно кривдників.

Так, 29 липня о 17 годині працівники групи реагування поліції на факти вчинення домашнього насильства отримали повідомлення про конфліктну ситуацію у Дніпровському районі міста Запоріжжя. Місцева мешканка 1983 року народження повідомила поліцейським, що її чоловік, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, вчиняв відносно неї домашнє насильство психологічного та фізичного характеру, а саме: штовхав, хапав за руки, висловлювався грубою лайкою, погрожував фізичною розправою. Правоохоронці задокументували протиправні дії «домашнього кривдника»,  склали відносно нього адміністративний протокол за ст. 173-2 (Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Також порушнику винесли терміновий заборонний припис строком на 10 діб. Постраждалій поліцейські роз’яснили норми діючого законодавства щодо отримання безкоштовної правової та соціальної допомоги.

30 липня на спецілінію «102» надійшло повідомлення від мешканців будинку по вулиці Шкільній про те, що в одній із квартир відбувається конфлікт та чутно плач дитини. Прибувши на місце події, працівники поліції встановили, що чоловік 1969 року народження під час раптово виниклої сварки кричав, погрожував фізичною розправою та наніс удар по обличчю своїй співмешканці в присутності малолітньої дитини, 2011 року народження.

За фактом вчинення домашнього насильства відносно кривдника складено адміністративний протокол за ст. 173-2 КУпАП. За результатами проведеної оцінки ризиків, відносно правопорушника були винесені два тимчасові заборонні приписи із забороною в будь-який спосіб контактувати з постраждалими – цивільною дружиною та дитиною.

Під час перевірки правоохоронці встановили факт перебування  співмешканки «домашнього тирана» - матері  малолітнього хлопчика в стані алкогольного сп’яніння. Тому відносно останньої правоохоронці оформили адміністративний матеріал за ст. 184 (Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей) КУпАП.

31 липня о 22 годині до чергової частини Запорізького районного управління поліції ГУНП в Запорізькій області надійшло повідомлення від мешканця Дніпровського району про зникнення двох неповнолітніх доньок, 2008 та 2010 років народження. Після відпрацювання кола спілкування зниклих дівчат, наступного дня їх місцезнаходження було встановлено.  Жертвами злочину вони не стали, ніяких протиправних дій у відношенні них скоєно не було. Свій вчинок діти пояснили правоохоронцям тим, що батько вчиняє відносно них фізичне та психологічне насильство, тому вони втекли з дому та не бажають повертатись.

Того ж дня співробітниками мобільної групи з протидії домашньому насильству в ході перевірки вказаного повідомлення задокументовані  факти вчинення домашнього насильства чоловіком  1971 року народження відносно своїх доньок, а також ухилення ним від виконання батьківських обов’язків. Відносно правопорушника складено протокол про адміністративне правопорушення за ч. 2 ст. 173-2 КУпАП та за ч. 1 ст. 184 КУпАП.

Працівники поліції звертаються до громадян, які стали свідком або жертвою домашнього насильства, не замовчувати ці факти.  Для отримання допомоги та консультацій завжди можна зателефонувати до правоохоронних органів, соціальних служб або системи безоплатної правової допомоги:

- «гаряча лінія» Національної поліції в Україні 0-800-500-202

- «гаряча лінія» Кабінету Міністрів України «15-47»

- всеукраїнський телефон довіри 0-800-501-701

- служба у справах дітей Запорізької ОДА (061) 239-02-51, 239-04-51

- інформаційна лінія центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги 0-800-213-103.

Нагадаємо: Правопорушення та події, зафіксовані поліцією з 26 липня по 1 серпня 2021 року.

Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux