Портал в режимі тестування та наповнення
«Не будь-який собака може стати службовим»: запорізький кінолог Євгеній Колдарар про своїх німецьких вівчарок
Опубліковано 01 серпня 2023 року о 11:16

За 22 роки служби у капітана поліції було чимало пухнастих вихованців, але й сьогодні він із сумом згадує свого улюбленця - службового пса Жетона, з яким разом протидіяв злочинності понад 10 років. Після виходу чотирилапого товариша «у відставку», взяв у напарники цуценя з його виводка, яке успадкувало аналогічні здібності та домінантний характер. Нині вони разом виявляють наркосхованки на території міста та області.

Фахівці-кінологи вважають, що виростити та видресувати службового собаку не просто. Запорукою успіху в цій справі є вибір пухнастого вихованця з гарним родоводом. Такий малюк з народження має набір певних робочих якостей та характеристик, які допоможуть йому в службовій кар’єрі.

Гарна генетика цуценяти надзвичайно важлива на старті. В подальшому успішність взаємодії кінолога і собаки залежить від багатьох факторів: терпіння і наполегливості поліцейського, готовності до навчання вихованця, його характеру та темпераменту.

З власного досвіду Євгеній Васильович знає, що краще мати чотирилапого напарника, якого необхідно стримувати, ніж спонукати до роботи. На службі пес має думати та проявляти ініціативу.

Саме ці якості старший інспектор-кінолог знайшов у маленькому бешкетнику, якого взяв на виховання у 2010 році і дав кличку «Жетон». Він згадує, що протягом двох місяців спостерігав за племінним виводком німецької вівчарки, аби його вибрати.

Поліцейський одразу взявся за соціалізацію цуценяти: виводив на прогулянки в місто, привчав до шумів-подразників, транспорту та сторонніх людей. Одночасно крок за кроком навчав основним командам, азам захисної караульної та пошукової служби.

«Тренування відбувались у формі гри три-чотири рази на день по кілька хвилин, щоб це було йому в радість, – розповідає поліцейський. - Якщо пес виконує команди, отримує улюблену іграшку – м'яч або смаколик».

Жетон виявився здібним учнем і вже в 10-місячному віці демонстрував високі результати щодо відпрацювання сліду, вибірки речей і запахових проб. Він гідно склав заліки зі службового дресирування, отримав сертифікат та був допущений до несення служби як собака-детектор. Спеціалізувався на пошуку наркотичних засобів і мав відмінні пошукові здібності.

Поліцейський із гордістю розповідає, що для виконання непростих завдань запрошували саме Жетона. Наприклад, коли правоохоронці знали, що правопорушник вирощує і продає наркорослини, але не могли це довести. Так, його пес під час обшуку в теплиці з помідорами знайшов 300 кілограмів конопель, які домовласник сховав у ямі під щитом з побутовим сміттям.

Свою професійну кар’єру Жетон закінчив у віці 11 років, після чого ще два роки проживав у батьків свого господаря.

Євгеній Колдарар зізнається, що болісно переживав утрату давнього товариша і декілька років намагався підшукати собі гідного напарника. Брав у роботу, тестував цуценят Жетона. Але тільки в його онуці побачив потрібний норов, кмітливість та унікальні здібності, успадковані від свого улюбленця. Малюка назвав на честь колишнього напарника і також навчив пошуку наркотичних речовин.

Сьогодні кінолог дбає, аби в їхньому професійному дуеті був постійний розвиток, адже напрямки використання можливостей службового собаківництва зазнають змін. Тільки постійні тренування та навантаження допоможуть бути у формі як кінологу, так і його підопічному. Проте він ніколи не примушує до занять собаку, а намагається зацікавити та заохотити.

Про свого чотирилапого помічника Євгеній Колдарар розповідає, що «він любить ласку, інколи ображається на мене, але ми напарники, тому пробачаємо один одного».

У військовий час їх професійний тандем активно залучають до перевірок посилок на поштових відділеннях. І майже щоразу Жетон-молодший виявляє заборонений в обігу вантаж у неочікуваних місцях. Останнього разу в акустичній колонці знайшов пакунок марихуани, а в підборі жіночих черевиків – амфетамін.

Попереду в пухнастого напарника поліцейського - щонайменше вісім років служби. Запланований вихід на пенсію кінолога та собаки співпадає у часі, тому Євгеній Колдарар мріє, що заслужений відпочинок буде зустрічати разом із улюбленцем у вільній та мирній країні.

Відділ комунікації поліції Запорізької області



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux