Портал в режимі тестування та наповнення
Нацполіція спільно з латвійськими колегами знешкодила діяльність угруповання, яке ошукало іноземців на 6 млн грн
Опубліковано 18 березня 2024 року о 14:00

Мережа шахрайських кол-центрів знаходилася в Запоріжжі, проте сфера діяльності поширювалася на європейські країни. Ліквідувати групу вдалося завдяки міжнародному співробітництву правоохоронних органів двох країни. Тож 11 березня українські правоохоронці затримали організаторів злочинної діяльності.

Оперативники управління стратегічних розслідувань в Запорізькій області Нацполіції, слідчі слідчого управління обласної поліції спільно з управлінням по боротьбі з кіберзлочинністю Головного управління кримінальної поліції Державної поліції Латвії за сприяння Європолу та Євроюсту встановили організаторів угруповання, потерпілих на території Європейського союзу, а також схему, за якою зловмисники видурювали гроші.

Організували діяльність кол-центрів мешканці Запоріжжя. Для цього спеціально орендували кілька приміщень, обладнали необхідною технікою, підібрали персонал. Клієнтські бази купували в DarkNet. З метою унеможливлення викриття діяльності злочинної групи та ідентифікації її учасників використовували спеціальне програмне забезпечення для засобів зв’язку.

Діяли фігуранти за наступною схемою: телефонували потенційним жертвам та представлялися співробітниками іноземних служб з фінансових ринків, пропонували повернути втрачені кошти на торгівельних криптобіржах, які належали псевдоброкерам. Для отримання коштів пропонували завантажити певний електронний гаманець та завести на нього визначену суму в криптовалюті як оплату за повернення всіх втрачених грошей. Після виводу крипти на інші рахунки вигадували причини затримання виплат, а в подальшому переставали виходити з «клієнтами» на зв'язок.

Наразі встановлено 19 потерпілих з різних країн Європи, яких ошукали на майже 6 млн грн.

11 березня оперативники, слідчі за силової підтримки спецпризначенців КОРД, затримали організатора та двох учасників угруповання в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Також провели обшуки в офісах кол-центрів та за місцями проживання причетних осіб в Запоріжжі, Харківській та Дніпропетровській областях.

Поліцейські вилучили комп’ютерну техніку, банківські картки, блокноти з алгоритмами дій та чорновими записами, боєприпаси.

Трьом затриманим та ще одному члену групи повідомили про підозру за ч. 3 та 4 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо обрання запобіжних заходів.

Проводяться подальші заходи для встановлення повного кола потерпілих та відшкодування завданих збитків.

Заходи з викриття проводилися спільно з кіберпідрозділом СБУ в Запорізькій області під процесуальним керівництвом Вознесенської окружної прокуратури м. Запоріжжя.

Департамент стратегічних розслідувань

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux