Портал в режимі тестування та наповнення
Найпоширеніші шахрайські схеми: запорізькі поліцейські застерігають від дій аферистів
Опубліковано 07 червня 2023 року о 14:55

Від початку цього року поліцією відкрито 1033 кримінальних провадження за фактами вчинення різноманітних шахрайств. Завдяки професійній та злагодженій роботі правоохоронців уже в 158 з них зловмисникам повідомлено про підозру.

Шахраї різного «ґатунку» щодня вигадують способи ошукування громадян. Через свою довірливість та необачність люди потрапляють в тенета аферистів.

Так, у травні поточного року працівники Запорізького райуправління поліції розкрили 6 кримінальних правопорушень за фактами шахрайств, вчинених під приводом встановлення металопластикових вікон. Зловмисник наперед отримував грошові кошти, але зобов’язання не виконував та зникав.

Також минулого місяця поліцейські відділу № 4 (Комунарський) ЗРУП розкрили ще 10 шахрайств, скоєних однією особою під приводом продажу товару в мережі Інтернет. Шляхом здійснення незаконних операцій із використанням електронно-обчислювальної техніки потерпілим було завдано збитків на суму понад 50 тисяч гривень.

Аби не стати жертвою аферистів правоохоронці радять:

- не варто переходити за посиланнями, які за своїм змістом є фішинговими. Зазвичай такі сайти просять вносити персональні та банківські дані. Пам’ятайте, робити цього НЕ МОЖНА;

- не проводити повну передплату за товар, обраний в мережі Інтернет. Краще використовувати спосіб покупки – післяплата;

- не повідомляти інформацію, зазначену на банківських картках (трьох значний номер на звороті, пароль, коди банків та мобільних операторів) особам, які телефонують та представляються співробітниками банківських чи інших установ.

Шановні громадяни! Ваша особиста обачливість та уважність допоможуть зберегти грошові кошти і не потрапити у ситуацію, яка умисно створена аферистами для заволодіння вашими заощадженнями.

Якщо ви стали жертвою шахраїв, перше, що потрібно зробити, – звернутися до найближчого відділення поліції або зателефонувати за номером 102.

Нагадаємо: Запорізькі слідчі повідомили про підозру шахраю, який під виглядом енергоощадних робіт ошукав жителів міста на суму понад 270 000 гривень


Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux