Портал в режимі тестування та наповнення
На Запоріжжі поліцейські викрили чоловіка, який вчиняв шахрайства за схемою «ваш родич у біді»
Опубліковано 28 вересня 2023 року о 16:10

Мешканць Матвіївської територіальної громади телефонував українцям та називався родичами, яким терміново потрібна грошова допомога на лікування. Маніпулюючи емоціями людей, він виманював у них заощадження на рахунки власних банківських карток. На цей час правоохоронці встановили причетність зловмисника до трьох злочинів. За вчинене йому загрожує до п’яти років ув’язнення. 

До відділення поліції № 2 (Вільнянське) Запорізького РУП надійшли три кримінальні провадження, відкриті за фактами скоєння шахрайств у різних областях країни.

Жителі Харківської, Полтавської та Кіровоградської областей стали жертвами афериста, який телефонував й називався родичами, які потрапили у біду, і просили грошей. За такою схемою зловмисник «заробив» щонайменше сім тисяч гривень.

Запорізькі поліцейські провели низку слідчо-оперативних заходів та встановили, що до шахрайств причетний 44-річний житель Дружелюбівки. Чоловік менше ніж рік тому звільнився з місць позбавлення волі, де відбував покарання за вчинення тяжких злочинів.

25 вересня правоохоронці провели санкціонований обшук за місцем мешкання фігуранта. У результаті слідчих дій виявлено та вилучено п’ять банківських карток, шість мобільних телефонів та 14 сім-карток різних мобільних операторів.

Зловмисника перевіряють на причетність до скоєння аналогічних злочинів на території області та інших регіонів України. Наразі чоловіку вже повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України.

Досудове розслідування триває під процесуальним керівництвом Запорізької окружної прокуратури.

Поліція застерігає громадян від «телефонних» шахраїв та наполегливо рекомендує не довіряти незнайомцям. Пам’ятайте: якщо співрозмовник вимагає у вас терміново передати кошти – припиніть розмову, та заспокойтеся. Далі зателефонуйте рідній людині, про яку йде мова та переконайтеся, що з нею все гаразд. Якщо ви все ж таки потрапили до шахрайської «пастки» або стали свідком такої події, негайно телефонуйте за номером 102.

Нагадаємо: Поліцейські припинили злочинний «бізнес» із продажу фальсифікованого алкоголю на території Запоріжжя та району

Відділ комунікації поліції Запорізької області 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux