Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
«На Запоріжжі найнижчий рівень злочинності за останні 4 роки», - Олег Золотоноша (ФОТО, ВІДЕО)
Опубліковано 27 січня 2018 року о 17:15

Протягом 2017 року підрозділами поліції Запорізької області забезпечено стабілізацію криміногенної ситуації та підвищення ефективності протидії злочинності практично на всіх напрямках. Про це повідомив начальник Головного управління Національної поліції в Запорізькій області Олег Золотоноша під час звіту перед депутатами на сесії обласної ради.

Як розповів керівник поліції Запорізької області, у 2017 році вдалося досягти найнижчого рівня злочинності за останні 4 роки.

Так за минулий рік на території області зареєстровано 180 злочинів, проти 270 у 2016 році та 230 у 2015. У той же час збільшився рівень розкриття злочинів.

Вплинули на покращення криміногенної ситуації в області ліквідація ряду організованих злочинних груп та інші напрацювання з протидії організованим формам злочинності.

Так, до суду направлено кримінальні провадження стосовно 6 організованих злочинних груп, з яких – 2 банди, що спеціалізувались на вчиненні розбійних нападів з використанням вогнепальної зброї (одна з них на підприємців Запорізької та Дніпропетровської областей, друга – на інкасаторів та банківські установи).

У липні 2017 року ліквідовано міжрегіональну злочинну організацію, членами якої розроблено злочинну схему з розкрадання металобрухту зі шлакових відвалів металургійних підприємств «Запоріжсталь» та «Дніпроспецсталь», якими протягом 2013-2017 років скоєно понад 20 тяжких та особливо тяжких злочинів на території Запорізької та Дніпропетровської областей. Усім організаторам та активним членам злочинної організації повідомлено про підозру. Досудове слідство здійснюється слідчими Головного слідчого управління НПУ.

Ліквідовано групу у складі п’яти осіб, члени якої вчинили ряд розбійних нападів на помешкання громадян на території м. Енергодар та Кам’янсько-Дніпровського району та на підприємців, які надавали послуги з обміну валют в обласному центрі.

У жовтні по «гарячих слідах» нейтралізовано злочинну групу з ознаками організованості у складі п’яти осіб, які виготовляли та збували підроблену національну валюту України. Трьом особам обрано запобіжний захід.

Знешкоджено групу у складі п’яти осіб (лідер «Туча»), які протягом 2014-2017 років вчинили ряд тяжких злочинів на території Мелітопольського району, серед яких викрадення людини, вимагання та злочини, пов’язані із незаконним обігом зброї.

Затримано групу у складі п’яти осіб, члени якої протягом 2015-2017 років займались вимаганням у підприємців – мешканців Василівського району та міста Дніпрорудне.

Затримано групу у складі 4 осіб, які протягом 2017 року вчинили ряд розбійних нападів на території Запорізької та Дніпропетровської областей, до складу якої входили колишні працівники поліції.

Крім того, протягом 2017 року ліквідовано 25 груп розбійників, 73 групи грабіжників, 54 групи квартирних крадіїв та 15 груп «серійних» викрадачів автотранспорту.

На особливому контролі перебуває стан розкриття злочинів проти життя та здоров’я громадян. Так, за підсумками 2017 року з 90 скоєних умисних вбивств розкрито 84 (93,3%). Вже на початку січня поточного року розкрито ще два вбивства, скоєні у 2017 році.

Розкрито усі 9 вбивств, що були учинені з використанням вогнепальної зброї.

Завдяки наступальності у протидії розбійним нападам, їх кількість вдалося скоротити майже вдвічі – з 262 у 2016 році до 140 – у 2017.

Протягом року запорізькі поліцейські розшукали 653 неповнолітніх (537 – у 2016 році).

Щодо протидії незаконному обігу зброї, то у 2017 році викрито 413 кримінальних правопорушень, проти 263 у 2016.

Під час реалізацій вилучено понад 400 одиниць зброї, близько 33 кг вибухової речовини та понад 50 тисяч боєприпасів.

Викрито 3 злочинні групи, причетні до незаконного обігу зброї, задокументовано п’ять осіб, які займались її збутом, та припинено діяльність підпільного цеху з виготовлення зброї та боєприпасів.

Також підвищено ефективність роботи з протидії наркозлочинності. Майже на 40% збільшилась кількість задокументованих збутів наркотичних речовин – з 162 у 2016 до 225 у 2017 році, припинено діяльність 31 наркопритону та 4 нарколабораторій.

У результаті комплексу оперативно-розшукових заходів вилучено близько 270 кг наркотичних засобів та психотропних речовин, що є рекордним показником за останні роки. З них майже 8 кг – «важкі» наркотики, понад 3 кг кокаїну, 15 г героїну, майже 7 кг опію, понад 3 кг «метадону», більше 800 г психотропних речовин (амфетамін, екстазі, інші), понад 700 г гашишу, понад 200 кг марихуани, близько 5 кг макової соломи та майже 40 кг прекурсорів.

За цінами наркозбувачів сума вилученого складає близько 84 млн. грн.

Слідчими накладено арешт на майно наркозбувачів на загальну суму майже 1 млн. грн. та вилучено грошових коштів і майна наркозлочинців на загальну суму майже 500 тисяч гривень.

Також у 2017 році реалізовано напрацювання у сфері протидії торгівлі людьми. Задокументовано два резонансні факти продажу батьками своїх дітей: у квітні - новонародженої дитини за 7 тис. доларів США та у липні – дворічної дитини за 5 тис. доларів США. В обох випадках зловмисників затримано та заарештовано. Досудове слідство вже завершено та обвинувальні акти направлено до суду.

Окрім того, протягом року з метою недопущення повторного вчинення злочинцями кримінальних правопорушень, втягнення інших осіб у злочинну діяльність затримано 722 особи та заарештовано 912 злочинців.

 

Відділ комунікації поліції Запорізької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux