Портал в режимі тестування та наповнення
До кінця року система «Custody Records» запрацює у Запорізькому районному управлінні поліції 
Опубліковано 21 жовтня 2021 року о 16:30

Про готовність підрозділів поліції до впровадження правозахисного проєкту йшлося сьогодні, 21 жовтня, під час відеоселекторної наради за участю начальника Управління дотримання прав людини Нацполіції Руслана Горяченка.

Сьогодні, 21-го жовтня, відбулась відеоселекторна нарада за участі начальника Управління дотримання прав людини Національної поліції України полковника поліції Руслана Горяченка, начальника відділу моніторингу автоматизованого обліку дій із затриманими особами Управління дотримання прав людини підполковника поліції Володимира Захаренка, керівництва Головного управління Національної поліції в Запорізькій області, начальників територіальних підрозділів поліції щодо впровадження системи «Custody Records».

На початку свого виступу Руслан Горяченко зазначив: «Наша держава займає третє місце у світі по кількості звернень до Європейського суду, після Росії та Туреччини, майже 17% звернень надходять від наших громадян. З 2016 по 2020 рік Україна виплатила більше 3 мільйонів євро за рішенням Європейського суду по правам людини. Custody Records» направлена на вдосконалення стандартів захисту прав поліцейських та затриманих осіб, зміну філософії затримання шляхом прозорої фіксації етапів перебування затриманого під контролем поліції. Територіальні підрозділи поліції мають активізувати зусилля щодо масштабування системи автоматизованого обліку дій із затриманими особами, що сприятиме підвищенню рівня довіри населення до Національної поліції України, мінімізації кількості скарг громадян України в т. ч. і до Європейського суду з прав людини, та значно зменшить навантаження на Державний бюджет України».

«Custody Records» - проєкт, запроваджений Нацполіцією за підтримки міжнародних та громадських організацій, спрямований на підвищення рівня довіри громадян до правоохоронної системи, який передбачає цілодобову фіксацію всіх дій щодо затриманої особи чи будь-якого громадянина, який потрапляє до відділку поліції та створює безпечне середовище, як для громадян так і для самих поліцейських. Система передбачає не лише відеоспостереження, а й формування досьє затриманої особи.

«Custody Records» фіксує всі дії осіб, які перебувають в підрозділі поліції, здійснює дистанційний зовнішній контроль, інтерв’ю затриманої особи та поліцейського. Повна фіксація дій затриманого в режимі онлайн дає змогу аналізувати роботу поліцейських. Крім того, до складових елементів проєкту входить унеможливлення контактів з особами, які не мають на це повноважень.

«Впровадження цієї системи є прикладом сучасної світової практики правоохоронної діяльності, яка дає змогу посилити гарантії захисту затриманих осіб від неналежного поводження та  захистити самих правоохоронців від неправдивих звинувачень з боку затриманих осіб», - підкреслив начальник Головного управління поліції області Микола Лушпієнко.

«На сьогоднішній день в поліції України уже існує пілотування цієї системи в Харківській, Вінницький та Тернопільській областях.  Запроваджена система «Custody Records» в цих регіонах вже довела свою ефективність та зарекомендувала себе виключно позитивно: мінімізовані скарги від громадян, від відвідувачів, щодо порушення їх прав з боку правоохоронців», - зазначив начальник Управління дотримання прав людини Національної поліції України.

За результатами зустрічі були визначені практичні завдання щодо запровадження проєкту «Custody Records» у підрозділах поліції Запорізької області.

Після проведення наради Руслан Горяченко разом із Людмилою Хоменко, старшою інспекторкою з  особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Запорізької області, проінспектували відповідність умов, створених для реалізації проєкту у приміщенні Запорізького районного управління поліції ГУНП в Запорізькій області.

 

Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux