Портал в режимі тестування та наповнення
У Запоріжжі курсанти вишів МВС відвідали Кінологічний центр обласного главку
Опубліковано 21 грудня 2022 року о 17:35

20 грудня молоді поліцейські, що проходять стажування у відділенні поліції № 4 Запорізького райуправління, ознайомились з особливостями професії кінолога, а також характеристиками відбору чотирилапих вихованців, їх залученням до розкриття злочинів та функціями і завданнями в умовах війни.

Із давніх давен собаки допомагають людям у багатьох сферах життя. Сьогодні ці шляхетні тварини є вірними помічниками правоохоронців та наших захисників. Вони не лише сприяють у розкритті кримінальних злочинів, а й допомагають у пошуках людей під техногенними завалами і на місцевості та без краплі вагань вишукують вибухонебезпечні предмети, зброю і боєприпаси. Чотирилапі, які несуть службу в зонах бойових дій, навіть виносять поранених із поля бою. Тож про те, якими навичками повинен володіти кінолог, як наразі використовують службових собак та як підготувати чотирилапого до кінологічної служби, розповіли працівники кінологічного центру Головного управління Національної поліції в Запорізькій області.

Начальник Кінологічного центру капітан поліції Роман Кацуба ознайомив курсантів з основними завданнями підрозділу, такими як організація управління та координація діяльності кінологів з ефективного використання службових собак у розшуку і затриманні правопорушників, розкритті вбивств, розбійних нападів, крадіжок, виявленні наркотичних засобів і вибухових речовин, вогнепальної зброї, забезпеченні публічної безпеки і порядку на залізничних станціях, конвоюванні заарештованих та засуджених, в охороні важливих об’єктів та під час проведення стабілізаційних заходів на блокпостах.

Перше, на що звернули увагу майбутніх колег досвідчені спеціалісти центру, – що професія вимагає гарної психологічної і фізичної підготовки, наполегливості, впевненості та великого терпіння у вихованні підопічних. Адже виростити та видресирувати службового собаку, який має власний характер і вимагає до себе особливого підходу, – справа не з легких. Пухнасті вихованці допомагають запобігти жертвам серед військовослужбовців, правоохоронців та цивільного населення, інколи навіть ціною власного життя, тож до цього потрібно бути підготовленим психологічно.

Другий важливий аспект – це обрати перспективне цуценя. Досвідченому кінологу зробити це доволі легко. «Службові задатки чотирилапого у поведінці можна визначити на третьому місяці життя. Собака має бути активним та стресостійким, не боятись нових людей, запахів та приміщень. Наша робота складається з постійних стресів як для людей, так і для собаки, тому психічна врівноваженість обох – один із головних факторів успішної співпраці», - зазначила інспектор-кінолог Кінологічного центру ГУНП в Запорізькій області старший лейтенант поліції Тетяна Данилюк.

Наразі в запорізькому кінологічному центрі налічується 37 вихованців різних порід. Серед них - діючі службові собаки, молоде поповнення та «ветерани» своєї справи – собаки, які виконали свій службовий обов’язок та пішли на заслужений відпочинок.

Сташий інспектор-кінолог капітан поліції Євгеній Колдарар зі службовою собакою Жетон на практиці продемонстрували елементи дресирування та долання смуги перешкод їх вихованцями, а також методи пошуку наркотичних засобів.

Кожен курсант мав можливість безпосередньо взяти участь у демонстрації рівня підготовленості службових собак. Серед юнаків знайшовся сміливець, який виявив бажання постати в образі злочинця та на собі відчути затримання службовою собакою.

Майбутніх поліцейських захопила тема кінології. Вони задавали безліч питань, на які отримали вичерпні відповіді досвідчених спеціалістів, а також впевнились, що поліцейська діяльність є більш ефективною з підтримкою чотирилапого напарника.

Нагадаємо: У Запоріжжі курсанти ознайомились з особливостями роботи ізоляторів тимчасового тримання

Відділ комунікації поліції Запорізької області 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux