Портал в режимі тестування та наповнення
Запорізькі поліцейські - про найпоширеніші шахрайські схеми
Опубліковано 24 листопада 2022 року о 11:00

Навіть в умовах воєнного стану аферисти не нехтують можливістю ошукати своїх співвітчизників. Серед найтиповіших схем «розводу» українців - псевдоблагодійність, пропозиції оренди неіснуючого житла, фейкові пасажирські перевезення та продаж неіснуючих товарів, зокрема - військової амуніції. Не втрачає актуальності шахрайство з банківськими картками. 

За останньою схемою на гачок аферистів потрапила 59-річна мешканка Шевченківського району. 17 листопада до жінки зателефонував невідомий та, представившись співробітником банку, поцікавився, чому вона тривалий час не користується платіжною карткою. Заявниця пояснила, що картка належить її покійному чоловіку. Аферист не розгубився та запропонував змінити на ній пін-код. Зловмисник надав відповідні вказівки, після виконання яких з банківської картки зникли кошти в сумі 110 тисяч гривень. Лише після списання грошей жінка зрозуміла, що її ошукали.

Ще один запоріжанин позбувся своїх заощаджень за аналогічним сценарієм. 12 листопада до 56-річного чоловіка зателефонував «представник банку» та повідомив, що з його банківської картки невідомі намагаються зняти кошти. Щоб не допустити втрати грошей, порадив підтвердити вхід до мобільного банківського додатку. Після виконання вказівок шахрая, з поточного рахунку власника зникло понад 70 тисяч гривень.

Незважаючи на постійне інформування населення про «старі» і «нові» шахрайські схеми, українці продовжують власноруч віддавати аферистам свої заощадження.

Наприклад, 21 листопада 39-річна мешканка Олександрівського району за оголошенням шахрая в мережі інтернет вирішила придбати 70 тон сої. Сплачувала за товар двома транзакціями – спочатку перевела на рахунок невідомої особи 400 тисяч гривень. Потім через мобільний додаток за тими ж реквізитами додатково перерахувала ще 250 тисяч гривень. Своє замовлення жінка так і не отримала, бо після зарахування грошей «постачальник» вимкнув телефон і більше на зв'язок не виходив.

За вказаними фактами злочинів, передбачених ст.190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України, відкриті кримінальні провадження. Слідчі дії тривають.

Поліцейські вкотре закликають:

перевіряйте інформацію, надану невідомими особами;

не переходьте за посиланнями, що надходять через смс-повідомлення або месенджери, адже існує ймовірність стати жертвами фішингу;

користуйтесь лише офіційними додатками або особисто звертайтесь до фінансової установи;

не вводьте на сторонніх ресурсах персональні або банківські дані.

Обізнаність в основних методах шахрайства, а також постійне підвищення власної фінансової грамотності дозволить захистите себе та своїх близьких від втрати заощаджень.

Нагадаємо: Проінформовані – значить озброєні. Запорізькі поліцейські нагадують алгоритм дій щодо убезпечення від шахрайств в умовах воєнного стану

Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux