Портал в режимі тестування та наповнення
У минулому місяці запорізькі поліцейські відреагували майже на 400 викликів містян про домашнє насильство
Опубліковано 04 травня 2023 року о 12:32

За результатами перевірок підтвердження знайшли понад 150 таких фактів. До адміністративної відповідальності за ст. 173-2 КУпАП притягнуто близько 140 кривдників, а для забезпечення безпеки постраждалих винесено 178 термінових заборонних приписів. 

Так, 22 квітня о 04:20 до поліції зателефонувала мешканка Заводського району, якій цивільний чоловік погрожував ножом. На місце пригоди негайно скерували мобільну групу з реагування на факти домашнього насильства. По приїзду поліцейські виявили біля будинку 10-річного хлопчика, дитина була босоніж та без теплого одягу. Встановлено, що 39-річний співмешканець заявниці, повернувшись додому у стані алкогольного сп’яніння, влаштував скандал, погрожував жінці фізичною розправою, а потім вдарив її сина та вигнав на вулицю.

Правоохоронці припинили протиправні дії агресора та склали відносно нього адміністративний протокол за ст. 173-2 (Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування) КУпАП. Через ризик загрози життю та здоров’ю постраждалих осіб щодо кривдника були застосовані заходи заборонного припису терміном до 10 діб.

Аналогічний факт домашнього насильства зафіксовано та припинено 30 квітня у Вознесенівському районі. Під дією алкоголю 42-річний чоловік перестрів батьків на вулиці, принижував нецензурною лайкою та вимагав гроші. Дебошир навіть намагався вдарити матір.

Правоохоронці зазначають, що для протидії насиллю в сім’ї дуже важливою є профілактична та просвітницька робота.

«Комусь після оформлення адміністративного протоколу достатньо штрафу. Людина розуміє в чому допустила помилку, тому більше так не вчиняє. Але є такі, до яких ми їздимо не вперше», - розповідає старший інспектор сектору протидії домашньому насильству Запорізького районного управління поліції Євген Токарєв. «Деякі кривдники взагалі вважають, що не вчинили нічого протизаконного. Типу «ну вдарив раз чи обізвав, що тут такого?», - додає поліцейський.

З такими правопорушниками правоохоронці проводять роз’яснювальну роботу із залученням психологів та соціальних працівників, а з їх рідними тримають зв'язок аби переконатись, що з ними все добре.

Так, у квітні співробітники мобільних груп поліції разом із представниками Інтегрованого центру комплексної підтримки міста Пологи здійснили контрольний візит до 17 родин, де були зафіксовані факти насильства у сім’ї. Громадянам надали правову консультацію та психологічну підтримку.

За результатами проведених заходів вісім кривдників погодились пройти програму корекції поведінки, а з трьома постраждалими від ґендерно зумовленого насильства спеціалістами центру вже проводиться індивідуальна психологічна робота.

Працівники поліції закликають громадян не замовчувати проблему домашнього насильства в сім’ї, а телефонувати на спецлінію 102 або на безкоштовну Національну «гарячу лінію» з протидії домашньому насильству 0 800 500 335, короткий номер 116-123.

Ми реагуємо на кожен виклик. Пам’ятайте, якщо ви жертва - не мовчіть, якщо свідок - розкажіть. Подбайте про свою безпеку завчасно!

Нагадаємо: У минулому місяці запорізькі поліцейські виявили понад 170 фактів насильства в родинах

Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux