Портал в режимі тестування та наповнення
У 2022 році водні поліцейські притягнули до адміністративної відповідальності 160 порушників
Опубліковано 12 січня 2023 року о 14:04

Вилучено понад 640 кілограм риби та інших водних біоресурсів. Збитки, завдані правопорушниками державі, оцінюються у майже 3 мільйони гривень. 

Тимчасово виконуючий обов’язки начальника сектору поліцейської діяльності на воді Запорізького районного управління ГУНП в Запорізькій області Олег Зверяка зазначає, що завдання водних поліцейських полягає не тільки у забезпеченні публічної безпеки та правопорядку, а також у попередженні та розкритті злочинів в акваторії річки Дніпро, Каховського та Запорізького водосховищ. А це - близько 140 кілометрів тільки берегової зони.

Правоохоронці патрулюють водні об’єкти Запорізької області з метою недопущення виходу маломірних суден та вилову живих біоресурсів.

Протягом року співробітники підрозділу провели майже 120 патрулювань, зокрема разом із працівниками інших відомств. За цей час викрито 10 фактів незаконного зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом. За всіма фактами відкриті кримінальні провадження.

Так, 21 вересня 2022 року під час патрулювання акваторії Дніпровського водосховища поблизу села Вільноандріївка Запорізького району рейдова група водних поліцейських та рибоохоронного патруля викрила правопорушника, який здійснював незаконний вилов риби сіткою з берега. У такий спосіб він добув 30 кілограмів риби: 150 карасів, 26 пліток, 10 плоскогірок та 2 сазани. Збиток, завданий рибному господарству України, склав понад 300 тисяч гривень.

Досудове розслідування за цим фактом ще триває.

У листопаді минулого року дізнавачі відділення поліції №2 Запорізького райуправління закінчили досудове розслідування та скерували до суду з обвинувальним актом кримінальне провадження відносно 33-річного мешканця Дніпра.

Встановлено, що 7 вересня, перебуваючи на берегу Дніпровського водосховища поблизу села Тернівка Запорізького району на човні з підвісним двигуном правопорушник виловив лісковою сіткою 177 риб, з них - 4 товстолоби, 2 амури білі, 2 сазани, 1 сома, 1 судака, 3 карасі, 164 плітки.

Незаконний улов, знаряддя лову – 220 метрів сітки ліскової, дві раколовки та плавзасіб у фігуранта вилучено.

Діями зловмисника екосистемі завдано збитків на загальну суму понад 295 тисяч гривень. За незаконне зайняття рибним добувним промислом, що заподіяло істотну шкоду, йому загрожує до трьох років обмеження волі.

Ключовим завданням підрозділу поліцейської діяльності на воді залишається боротьба з браконьєрством та збереження живих водних ресурсів Запоріжжя та області.

За результатами профілактичних заходів щодо виявлення та попередження фактів браконьєрства до адміністративної відповідальності притягнуто 129 осіб.

24 листопада в рамках заходів щодо попередження незаконного вилову водних біоресурсів на зимувальних ямах водні поліцейські спільно з державними інспекторами Запорізького рибоохоронного патруля викрили грубе порушення правил рибальства на річці Конка поблизу смт Приморське Василівського району. Двоє місцевих мешканців, 1997 та 2002 років народження, здійснювали незаконний вилов риби з гумового човна за допомогою двох сіток. З місця події вилучені незаконно добуті біоресурси – майже 840 рибин карася та 2 рибини сазана, а також заборонені знаряддя вилову – дві ліскові сітки.

Внаслідок порушення вимог природоохоронного законодавства, державі завдана шкода у розмірі близько 1 332 300 гривень.

Відносно рибалок складено протоколи про адміністративне правопорушення за ч. 4 ст. 85 (Порушення правил використання об’єктів тваринного світу) КУпАП. Також чоловіки стали фігурантами кримінального провадження, відкритого за ознаками ч. 1 ст. 249 Кримінального кодексу України.

Крім того, правоохоронцями задокументовано 32 порушення в сфері торгівлі водними біоресурсами. Так, 18 грудня за результатами спільного рейду з головою державної інспекції рибоохоронного патруля на ринках Запоріжжя та місцях стихійної торгівлі Дніпровського та Хортицького районів міста у продавців вилучено понад 300 кілограмів риби. Дві місцеві мешканки, не маючи відповідних документів, намагались продати 150 кілограмів пеленгаса, 120 кілограмів карася та 40 кілограмів товстолоба. Відносно них складено протоколи про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 88-1 (Порушення порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного або рослинного світу) КУпАП.

Загалом протягом минулого року у правопорушників вилучено: 13 плавзасобів, понад 150 одиниць незаконних знарядь лову, понад 640 кілограм риби та інших водних біоресурсів.

Загальний збиток завданий рибному господарству Держави склав 2 993 145 гривень.

Працівники поліції закликають жителів та гостей Запоріжжя дотримуватись природоохоронного законодавства, не бути байдужими та повідомляти про відомі факти незаконного рибного промислу на водоймах до територіальних підрозділів поліції або за телефоном 102.

Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux