Портал в режимі тестування та наповнення
Шахраї атакують: запорізька поліція за дві доби зафіксувала понад 30 повідомлень від громадян, семеро - «не повелися» на маніпуляції зловмисників
Опубліковано 13 червня 2023 року о 11:59

11 та 12 червня правоохоронці області зареєстрували 33 звернення про різні випадки шахрайств. Загальна сума збитків, завданих громадянам, становить близько 450 тисяч гривень. Жертвами різноманітних схем аферистів стали люди різних вікових категорій. 

Так, в соціальній мережі зловмисники ошукали 21-річну жительку міста. Вона знайшла оголошення про продаж мобільного телефону iPhone 14 Pro. Зв’язавшись із продавцем, заявниця погодилась на умови покупки за передоплатою та сплатила 32 тисячі гривень. Товар не отримала, зв’язок з «підприємцем» обірвався.

Крім того, жертвою шахрайської схеми з «грошовими виплатами» стала 52-річна громадянка. Жінка у відомій соціальній мережі побачила повідомлення щодо отримання фінансової допомоги від держави. Вона перейшла за вказаним посиланням, при авторизації в банківському додатку ввела пароль до нього. Після чого їй зателефонував бот і заявниця підтвердила вхід до застосунку. В результаті з її картки було списано 25 тисяч гривень.

А 63-річна жінка поспілкувалася по телефону з псевдопрацівником банку. Він повідомив, що їй схвалено соціальну грошову допомогу від міжнародної організації в сумі понад 6 тисяч гривень, але треба здійснити деякі операції. За вказівкою невідомого, потерпіла зайшла до мобільного додатку та, не усвідомлюючи небезпеку, перевела близько 10 тисяч гривень на інший рахунок.

Серед інформацій, пов'язаних з шахрайськими діями, були повідомлення від громадян, які зрозуміли, що їх намагаються ошукати і не дозволили цього зробити злочинцям.

Так, до 39-річної жительки міста зателефонував невідомий та представився братом її чоловіка. Далі - за «схемою»: потрапив до лікарні, потрібні гроші. Однак пильна жінка невідкладно перевірила інформацію, зателефонувавши дружині справжнього родича. Як з'ясувалося, той перебував на роботі.

А 34-річний чоловік спілкувався з нібито працівником банку. Співрозмовник намагався випитати персональні данні заявника та його банківських карток, Громадянин здогадався, що телефонують шахраї, завершив розмову та звернувся до поліції з метою інформування.

Ще п’ятеро громадян також не потрапили до пасток шахраїв, обірвали спілкування з незнайомцями та поінформували поліцію.

Працівники запорізької поліції в черговий раз застерігають громадян від дій аферистів. Будьте пильними, пам'ятайте про найпоширеніші шахрайські схеми, інформуйте своїх родичів та знайомих.

Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux