Портал в режимі тестування та наповнення
«Мрію патрулювати звільнені акваторію та узбережжя Азовського моря», - про службу та плани на майбутнє «водного» поліцейського Дмитра Лазарика
Опубліковано 25 липня 2023 року о 17:12

Поліцейський спробував свої сили в різних правоохоронних підрозділах і зрештою обрав роботу в секторі поліцейської діяльності на воді. Вже понад 10 років у полі його зору - береговий, водний та навіть повітряний простори. Разом із колегами він патрулює берегову лінію та акваторію, протидіє браконьєрству, дбає про правопорядок та безпеку жителів регіону.

Дмитро Лазарик почав працювати у 2001 році на посаді міліціонера патрульно-постової служби. Потім був і спецпризначенцем, і оперуповноваженим, і дільничним. А ось робота за покликанням душі знайшла його трохи згодом…

«Під час служби я ознайомився із діяльністю правоохоронців на воді, з якими проводили спільні рейди та затримували браконьєрів. Мене надзвичайно зацікавила їхня робота, тому в 2012 році я перевівся до підрозділу в річковому порту міста Запоріжжя, - згадує офіцер поліції. -

Попри те, що відділ неодноразово змінював офіційну назву, нас завжди знали як «водних міліціонерів», а після проходження переатестації – «водних поліцейських».

До обов’язків працівників поліції на воді належить забезпечення публічної безпеки та правопорядку в акваторії річки Дніпро, Каховського та Запорізького водосховищ, Азовського моря та на водних об’єктах Запорізького воднотранспортного комплексу, розкриття та профілактика злочинів, виявлення порушників, які сідають за кермо водного транспорту у стані сп’яніння, попередження випадків травмування та загибелі людей.

Наприклад, у травні 2021 року поблизу Кам’янського в Каховському водосховищі рибалка на моторному човні заплив далеко від берега та потрапив у промислові сітки, двигун заплутався та судно швидко пішло під воду. Чоловік встиг зателефонувати родичам, які викликали поліцію. Правоохоронці оперативно відреагували та на службовому катері прибули на зазначене місце й врятували громадянина, який вже ледь тримався на воді.

Водночас поліцейські підрозділу виявляють та припиняють правопорушення й на суходолі. Проте, ключовим завданням залишається боротьба з браконьєрством та збереження живих водних ресурсів Запоріжжя та області, недопущення крадіжок човнів та двигунів. Тому поліцейські щоденно проводять профілактичні рейди.

Дмитро розповідає, що з моменту повномасштабного вторгнення військ рф на територію України обов’язки працівників водної поліції змінились. Правоохоронці на спеціально обладнаному службовому катері патрулюють узбережжя річки Дніпро, Каховського та Дніпровського водосховищ. Особлива увага приділяється ділянці розмежування з тимчасово окупованою територією.

У березні 2022 року Запорізькою облдержадміністрацією було затверджено розпорядження «Про заборону навігації для маломірних суден та вилову водних біоресурсів на водних об’єктах у межах Запорізької області на час воєнного стану». З метою контролю за дотриманням обмежень поліцейські щоденно проводять рейди у денний та нічний час, а також інші профілактичні заходи.

Так, у травні 2022 року під час здійснення аеророзвідки за допомогою БПЛА в Каховському водосховищі поліцейські помітили групу чоловіків, які рухались на човні з тимчасово окупованої території у бік Запоріжжя під час дії заборони навігації. Коли порушники побачили службовий катер, то намагались втекти, їх затримали та передали працівникам СБУ для проведення подальшої перевірки.

Крім того, працівники поліції не лише протидіють правопорушенням, але й допомагають громадянам. У травні 2023 року внаслідок підвищення рівня води в Дніпрі затопило острів у плавневій частині водосховища поблизу Лисогірки. У звʼязку з цим працівники сектору поліцейської діяльності на воді доставляли запаси питної води та продукти харчування місцевим мешканцям, будинки яких постраждали.

Після підриву Каховської ГЕС значно ускладнився рух маломірних суден по річці Дніпро, тому деякі громадяни вирішили, що поліція не зможе патрулювати територію нижнього б’єфа у Запоріжжі та почали здійснювати вилов риби забороненими знаряддями лову. Проте поліцейські на автотранспорті, на маленьких човнах та пішки виходять на патрулювання й проводять профілактичні заходи, і тим самим протидіють збільшенню кількості фактів незаконного вилову живих біоресурсів.

«25 липня підрозділи поліції на воді та в повітрі відзначають професійне свято. Бажаю колегам здоров’я, наснаги, вдосконалення навичок під час роботи на воді, миру та скорішої Перемоги. А взагалі хочу, щоб ми повернулися на патрулювання акваторії Азовського моря, скоріше відновили курортний сезон та дбали про безпеку відпочивальників у звільнених і мирних курортних містечках Запорізької області»,- ділиться мрією Дмитро Лазарик.

 Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux