Портал в режимі тестування та наповнення
Коли за справу беруться професіонали: поліцейський Віталій Швайко та його чотирилапі напарники Алекс і Рей
Опубліковано 02 серпня 2023 року о 14:14

Кінолог - не професія, а покликання душі, оскільки працювати з тваринами, не люблячи їх, неможливо. Пухнасті герої цієї статті різні за характером: один - норовливий, інший - добряк, але обидва завжди на «відмінно» виконують службові завдання. Своїх улюбленців правоохоронець заохочує смаколиками або грою з м’ячиком. 

У студентські роки Віталій випадково зустрів на вулиці поранену собаку. Пройти повз тварину він не зміг та привів її у батьківський дім. Стаффордширського тер’єра назвали Джессі та розпочали тривале та вартісне лікування. У веткліниці розповіли, що собачці лише 1,5 роки і, ймовірно, її залучали до заборонених собачих боїв, де вона й отримала безліч травм. З часом увага, турбота та любов загоїли всі рани і майбутній поліцейський став кращим другом для знайди. Віталію без досвіду в дресировці вдалося навчити Джессі слухняності та багатьом командам. Тому після закінчення навчання він вирішив опанувати професію кінолога.

Закінчивши у 2019 році Житомирський навчальний центр підготовки поліцейських, Віталій Швайко став працювати у кінологічному центрі ГУНП в Запорізькій області.

Робота інспектора-кінолога розпочалась із виховання 8-місячного «німця» на ім’я Алекс. Вони разом опановували навички з пошуку людей за слідовим запахом.

Наприкінці четвертого року служби сержант поліції із гордістю говорить, що цей великий пухнастик – надійний напарник, вірний страж, невтомний розшуківець, безстрашний захисник, а інколи - навіть і рятівник від холоду та суму.

Поліцейський згадує, як минулого року вночі до поліції надійшло повідомлення про зникнення в одному із сіл Запорізького району 16-річної дівчинки із вадами здоров’я. На її пошуки в першу чергу були задіяні вони із Алексом. Собака взяв слід та через декілька годин вони розшукали дитину. Вона пішки дійшла майже до сусідньої області. Юну мандрівницю передали батькам, на щастя, жертвою злочину вона не стала.

З початком повномасштабного вторгнення окупаційних військ на територію України у Віталія Швайка на вихованні опинився ще один пес – 6-річний «німець» Рей, який вже мав навички пошуку зброї та вибухонебезпечних предметів. Колишній господар, через певні обставини був змушений передати його під опіку в кінологічний центр поліції Запоріжжя.

Дорослий та вже із сформованим твердим характером Рей, довго не міг довіритися новому наставнику. «Аби заслужити його довіру та повагу мені довелось багато за ним побігати, - з посмішкою розповідає поліцейський. - Показуючи свій норов, Рей часто намагався втекти. Думаю, що таким чином він хотів впевнитись, що він потрібний. Тож, попри його витівки, я не полишив працювати з ним. З часом ми все ж таки потоваришували і вже зараз він сприймає мене, як господаря».

«Щоб виростити та виховати службового собаку потрібно мати певний хист, вміння знайти спільну мову та, найголовніше - любити тварин. Адже кожен пес має власний характер та вимагає до себе індивідуального підходу. В очах чотирилапих можна побачити відданість і вірність», - говорить про свою роботу Віталій.

Нагадаємо: «Не будь-який собака може стати службовим»: запорізький кінолог Євгеній Колдарар про своїх німецьких вівчарок

Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux