Портал в режимі тестування та наповнення
Кіберполіція відпрацьовує кілька векторів вчинення DDoS-атак  – Юрій Виходець
Опубліковано 16 лютого 2022 року о 19:45

Про це сьогодні, 16 лютого, повідомив начальник Департаменту кіберполіції на спільному брифінгу Кіберполіції, Мінцифри, СБУ, Держспецзв’язку, РНБО та НБУ щодо хакерських атак 15 лютого. 

Під час брифінгу Юрій Виходець повідомив, що кіберполіція почала перевірку щодо здійснення DDoS-атак за зверненням одного із державних банків.

«За даним фактом Головне слідче Управління Нацполіції відкрило кримінальне провадження за статтями 361 та 363-1 Кримінального кодексу України. Наразі кіберполіція відпрацьовує декілька векторів вчинення зазначених кібератак. Ми проводимо заходи для встановлення причетних осіб. Слідчі дії тривають», - повідомив керівник кіберполіції.

За словами Віцепрем’єр-міністра – Міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова, такі атаки коштують мільйони доларів, і ключова їхня ціль – посіяти паніку серед українців та дестабілізувати ситуацію в країні. Фактично – це був масштабний стрес-тест, який Україна витримала.

«Зараз всі ресурси працюють стабільно. Спільно з колегами ми моніторили ситуацію, оперативно реагували та надавали підтримку всім секторам. Вчорашня атака – новий виклик для України. До них ми маємо бути готові спільно: і держава, і бізнес, і громадяни», – підкреслив Михайло Федоров.

Після отримання представниками Урядової команди реагування на надзвичайні комп’ютерні події CERT-UA Держспецзв’язку повідомлення про перебої у роботі низки сайтів органів державної влади було призупинено роботу частини інформаційних ресурсів з метою недопущення поширення атаки. Також були задіяні сучасні потужні системи протидії  DDoS-атакам. Це дало можливість попередити атаки на інші сайти, серед яких – інтернет-сторінки Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки тощо.

«Ми забезпечили суттєве зниження рівня шкідливого трафіку за допомогою обмеження списків контролю доступу й конфігурування політик на засобах протидії DDoS-атакам. Працюють наші центри очистки. Тому, незважаючи на те, що атака й досі триває, а середні показники її потужності сягають десятків гігабіт на секунду, ситуація повністю контрольована: вебресурси, які є мішенню атак, продовжують функціонувати», – заявив Віктор Жора.

Заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Демедюк на «відмінно» оцінив реакцію державної системи кібербезпеки на останню кібератаку. При цьому над мінімізацією наслідків кібератаки, яку він охарактеризував як «інформаційно-психологічну», у режимі «24/7» працювали суб’єкти кібербезпеки не лише України, а й країн-партнерів, зокрема США та європейських держав.

На відсутності серйозних наслідків кібератаки наголосив і представник Національного банку України.

«Станом на сьогодні всі системи банків працюють у штатному режимі, попри те, що DDоS-атака триває. Банківська система працювала і працює. Дестабілізації банківської системи не відбулося, жодних витоків даних та втрат грошових коштів клієнтів не сталося», – сказав Ігор Коновалов, директор Департаменту безпеки Національного банку під час спільного брифінгу.

«Що стосується Національного банку, то він теж зазнав DDоS-атаки, але її було зупинено в штатному режимі. Будь-якого впливу на роботу НБУ та банківської системи це не завдало»,  –  розповів директор Департаменту безпеки Національного банку.

Водночас у СБУ, яка розслідує кримінальне провадження за фактом DDoS-атак, не виключають причетності до них спецслужб країни-агресора. У межах кримінального провадження триває спільна робота із Офісом Генпрокурора.

«Поки зарано говорити про встановлених зловмисників, оскільки наразі усі обставини злочину розслідуються в межах відкритого СБУ кримінального провадження. Проте ми бачимо слід іноземних спецслужб. Виходячи із нинішніх реалій, країна, яка зацікавлена в таких іміджевих ударах по Україні, – це РФ. Втім, це треба встановити в межах відповідного розслідування», – наголосив начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

Департамент кіберполіції Національної поліції України

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux