Портал в режимі тестування та наповнення
Боротьба з корупцією: у 2021 році слідчі Нацполіції скерували до суду понад 2,4 тисячі кримінальних проваджень
Опубліковано 09 грудня 2021 року о 16:05

Найбільше виявлено фактів привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. У кримінальних провадженнях, в яких закінчено досудове розслідування, сума збитків складає  понад 2,1 млрд грн.


Протягом року у провадженні слідчих підрозділів перебувало понад 4 тисячі кримінальних проваджень, які містять ознаки корупційних дій. Зокрема, згідно з даними Єдиного реєстру досудових розслідувань, слідчі Національної поліції України закінчили досудове розслідування у 2 502 кримінальних провадженнях (у 2020 - 2 064). Загалом до суду з обвинувальними актами вже направлено 2 476 кримінальні провадження, з яких  2447 –  тяжкі та особливо тяжкі. 170 правопорушень вчинено у складі організованих груп та злочинних організацій.

Серед направлених до суду найбільше кримінальних правопорушень викрито: у бюджетній системі (679), сфері земельних відносин (126), охорони здоров’я (96), транспорту (87), фінансово-кредитній системі (57), освіти (54), агропромисловому комплексі (29), паливно-енергетичному комплексі (26), банківській системі (21).

Окрім того, відповідно до кримінально-правової кваліфікації найбільше кримінальних корупційних правопорушень до суду скеровано за фактами привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.  

Зокрема у вересні 2021 року слідчі поліції Києва за оперативного супроводження УСР в місті Києві ДСР НПУ направили до суду обвинувальний акт відносно групи посадовців Департаменту соціальної політики Київської міської ради, які у складі організованої групи розтратили державні кошти у сумі понад 13,5 млн грн. Фігуранти закупили медичні вироби та засоби особистої гігієни за завищеними цінами. При цьому цінова надбавка склала 106%.
 
Також до суду направлено 214 обвинувальних актів за фактами зловживання владою або службовим становищем. 

Як приклад: слідчі Головного слідчого управління Нацполіції завершили досудове розслідування відносно президента Національної академії аграрних наук за двома фактами отримання неправомірної вигоди.

У кримінальних провадженнях, в яких закінчено досудове розслідування, сума матеріальних збитків складає понад 2,1 мільярда гривень. 

Окрім того, у 2021 році до Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) слідчі Нацполіції передали в управління арештованих активів щодо 280 об’єктів, понад 17,8 мільйона гривень, близько одного мільйона доларів США та 105 тисяч євро.

«Корупція – серйозний виклик, який потребує відповідного реагування. Ефективна протидія дозволяє вчасно та дієво реагувати на них пліч-о-пліч з нашими партнерами», - зазначив заступник Голови Національної поліції України – начальник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе під час виступу на VІ Міжнародній науково-практичній конференції «Реалізація державної антикорупційної політики у міжнародному вимірі».

За його словами, у цьому році складено майже 11 200 протоколів, що на 2000 більше, ніж в попередні роки. Майже 80% з цих протоколів закріплені судовими рішеннями.
 

Управління комунікації Національної поліції України
(за матеріалами Головного слідчого управління НПУ)

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux