Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Запорізький поліцейський Євгеній Містюк – про службу в СПДН та протидію домашньому насильству
Опубліковано 17 вересня 2024 року о 11:30

Протидія та запобігання проявам домашнього насильства, оперативне реагування на виклики, надання психологічної, юридичної та домедичної допомоги постраждалим від дій кривдників родинам – завдання, з якими регулярно стикається старший інспектор сектору протидії домашньому насильству поліції Запоріжжя. 17 вересня для нього – не просто день створення підрозділу, а й дата, завдяки якій п’ять років тому розпочалася нова сторінка його життя.

Свою службу в правоохоронних органах Євгеній Містюк розпочав у далекому 2009 році. За цей час встиг попрацювати в карному розшуку, кримінальній міліції у справах дітей та дільничним офіцером. Маючи за спиною чималий досвід, без жодних вагань прийняв рішення – перевестися на службу в новостворений на той момент підрозділ. Наголошує: попри всі складнощі та проблеми, з якими постійно стикається, про зроблений вибір не пошкодував жодного разу.

У професійній діяльності капітанові поліції часто доводиться мати справу з сім’ями, де люди звикли до агресії з дитинства та сприймають її як норму. У більшості випадків – це психологічне або фізичне домашнє насильство, рідше – економічне та сексуальне. Правоохоронець підкреслює – кожен виклик – індивідуальний.

«Коли вирушаєш на відпрацювання, неможливо спрогнозувати, з якою ситуацією матимеш справу, – говорить Євгеній. – Деякі конфлікти та суперечки не завжди потребують особливих знань чи професійних вмінь та вирішуються просто на місці».

Бувають і критичні ситуації, де кривдники, які вже мали проблеми з законом, вчинили домашнє насильство в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння та продовжують нести серйозну загрозу оточуючим. Зовсім не контролюючи власну поведінку, ці особи можуть навіть хапатися за ножі або інші небезпечні предмети, через що поліцейські вимушені застосовувати фізичну силу та спеціальні засоби.

Найбільше старшого інспектора морально чіпляють ті ситуації, коли постраждалі не роблять зовсім нічого для того, щоб розірвати коло насильства. Вони пробачають своїм кривдникам, повертаються до них з дітьми, а вже через деякий час все повторюється знову і знову… Втім мотивує, коли постраждалі роблять для себе правильні висновки, дослуховуються до порад поліцейських та надалі не допускають вчинення відносно них домашнього насильства: «Коли люди, яким ти колись допоміг, просто кажуть тобі «дякую», а їхнє життя змінюються тільки на краще. Ось завдяки цьому розумієш, що все те, що ти робиш щодня – недаремно».

На початку повномасштабного вторгнення перед СПДН постали нові, зовсім нетипові завдання. У складі автопатрулів працівники забезпечували громадський порядок в Запоріжжі, перевіряли транспортні засоби на блокпостах.

У період щоденних рашистських обстрілів обласного центру екіпажі виїжджали на місця прильотів, де охороняли майно жителів від мародерів. «Одним із таких випадків стався 9 жовтня 2022 року, коли ворог завдав ракетного удару багатоповерхівці на вулиці Зестафонській. Ми одразу вирушили на місце прильоту. Складно було заборонити тим, хто вцілів, повертатися до своїх квартир, а ще – втримувати власні емоції…», – з неприхованим сумом на обличчі згадує Євгеній.

Зараз сектор повністю повернувся до виконання звичних для нього функціональних обов’язків. Поліцейські періодично навідують постраждалі від домашнього насильства родини на прифронтових територіях області. Разом з громадськими організаціями та благодійними фондами надають потерпілим необхідну допомогу – гуманітарну, психологічну.

«Твердо впевнений, що з роками кількість випадків цього неприпустимого явища ставатиме дедалі менше, а сімей зі щасливим майбутнім, усміхненими дорослими та дітьми – більше. Для цього ми робимо все, що в наших силах», – підсумовує Євгеній Містюк.


Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux