Портал в режимі тестування та наповнення
На Запоріжжі поліцейські протидіють домашньому насильству: понад 100 аб’юзерів отримали термінові заборонні приписи
Опубліковано 22 жовтня 2022 року о 12:02

У жовтні мобільні групи опрацювали близько 200 повідомлень про домашнє насильство. За результатами проведених перевірок половина з них підтвердилася. 

Поліцейські Запорізької області постійно вживають заходів щодо запобігання домашньому насильству, оперативно реагують на такі факти та продовжують надавати комплексну допомогу постраждалим особам.

Тільки у поточному місяці до поліції надійшло 200 повідомлень про факти домашнього насильства, з них 95 випадків знайшли своє підтвердження. Відносно 87 сімейних тиранів працівники поліції склали адміністративні матеріали за ст. 173-2 (Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування) Кодексу України про адміністративні правопорушення та винесли 102 термінові заборонні приписи.

Так, 17 жовтня на спецлінію 102 звернулася мешканка Дніпровського району та повідомила про конфліктну ситуацію зі своїм співмешканцем. На місці події працівники поліції встановили, що 47-річний чоловік будучи напідпитку ображав заявницю нецензурними словами та кілька разів вдарив.

Непоодинокі випадки, коли насильство відносно батьків чинять їхні діти.

Один з таких задокументовано 19 жовтня. Виїхавши на виклик мешканки Олександрівського району, поліцейські встановили, що її 36-річний син в стані алкогольного сп’яніння погрожує матері фізичною розправою та висловлюється на її адресу нецензурною лайкою.

За обома фактами відносно сімейних агресорів правоохоронці склали адміністративні матеріали на підставі ч. 1 ст. 173-2 (Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування) Кодексу України про адміністративні правопорушення та винесли тиранам термінові заборонні приписи.

Разом з тим, трапляються випадки неправдивих викликів. Лише у жовтні працівники поліції винесли 17 постанов на підставі ст. 183 Кодексу України про адміністративні правопорушення за завідомо неправдивий виклик спеціалізованих служб та наклали штрафи на правопорушників на загальну суму 14 500 гривень.

Так, 18 жовтня на спецлінію 102 надійшло повідомлення мешканки Дніпровського району м. Запоріжжя про те, що її ображає співмешканець. Прибувши на місце події, працівники мобільної групи з реагування на факти домашнього насильства встановили, що 49-річна заявниця вживала спиртні напої у компанії своїх знайомих. Пояснити причину виклику працівників поліції жінка не змогла.

За вказаним правопорушенням правоохоронці винесли постанову за ст. 183 (Завідомо неправдивий виклик спеціальних служб) Кодексу України про адміністративні правопорушення та наклали на заявницю штраф у розмірі 850 гривень.

Поліція закликає всіх громадян усвідомлювати відповідальність за неправдиві повідомлення. Подібні заяви відволікають поліцейських від реагування на справжні злочини, коли будь-яка затримка може коштувати комусь здоров’я або навіть життя. Правоохоронці нагадують, що завідомо неправдивий виклик спеціальних служб тягне за собою не лише адміністративну, а і кримінальну відповідальність.

Разом з тим просимо не замовчувати факти домашнього насильства, особливо по відношенню до дітей або літніх людей, оскільки вони належать до найменш захищених категорій населення. Замовчування може призвести до більш тяжких наслідків.

Нагадаємо: Упродовж минулого тижня мобільні групи поліції з протидії домашньому насильству відреагували на понад 80 викликів

Відділ комунікації поліції в Запорізькій області 



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux