Портал в режимі тестування та наповнення
Запорізькі поліцейські патрулюють берегову лінію Дніпра для недопущення розкрадання історичних та культурних пам’яток
Опубліковано 05 липня 2023 року о 16:22

Аби запобігти незаконним розкопуванням та іншим видам незаконних земельних робіт на територіях, віднесених до культурної спадщини та осушених внаслідок підриву Каховської ГЕС, правоохоронці у складі 33 груп постійно пильнують прибережну зону.

Після підриву російською армією Каховської ГЕС та падіння рівня води в Каховському водосховищі, розмиття берегів та обміління територій відкрився доступ до історико-культурних територій, що були затоплені під час будівництва дамби, зокрема до Великого Лугу та острова Хортиця.

Відтепер обмілілі території Каховського водосховища та річки Дніпро приваблюють «шукачів скарбів».


Департаментом культури та інформаційної політики ЗОДА визначено перелік пам’яток національного та місцевого значення, а також щойно виявлених об’єктів археології, які ще не перебувають на державному обліку і потребують дослідження та взяття на облік, розташованих у зонах обміління, а також на відстані близько півкілометра від узбережжя Дніпра, дніпровських плавнів та Каховського водосховища в Запорізькій області.

Для недопущення незаконних розкопувань або інших земельних робіт на територіях, віднесених до культурної спадщини та осушених внаслідок підриву Каховської ГЕС, щодобово залучаються 132 поліцейські, які несуть службу в складі піших нарядів та автомобільних патрулів, евакуаційних і фільтраційних груп. Аналогічні завдання виконує і сектор поліцейської діяльності на воді.

У результаті проведених відпрацювань перевірено понад 5000 громадян. Відносно шістьох, які за допомогою металошукачів сподівалися знайти цінні предмети, складені адміністративні матеріали. 

Правоохоронці попереджають громадян, що за несанкціоновані археологічні чи пошукові роботи на територіях культурної спадщини Запорізького регіону передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

Так, згідно зі ст. 298 (Незаконне проведення пошукових робіт на об'єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини) Кримінального кодексу України за незаконне проведення пошукових робіт на об'єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини «чорним археологам» в залежності від тяжкості та шкоди, завданої незаконними діями, може загрожувати від величезних штрафів до восьми років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Привласнення «знахідок» на вищевказаних територіях також передбачає кримінальну відповідальність за статтею 193 (Незаконне привласнення особою знайденого або чужого майна, що випадково опинилося у неї) Кримінального кодексу України. Такі дії караються штрафом від ста до ста п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців.

За скоєння правопорушень у сфері охорони культурної спадщини громадяни можуть бути притягнутими й до адміністративної відповідальності за статтею 92 (Порушення вимог законодавства про охорону культурної спадщини) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Крім відповідальності за розкрадання об’єктів культурної спадщини, поліція попереджає громадян про небезпеку перебування на територіях, де після сходження води залишилася велика кількість вибухонебезпечних предметів.

Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux