Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Як не стати жертвою кишенькових злодіїв: поради та застереження від запорізького оперативника
Опубліковано 08 жовтня 2024 року о 15:20

Кишенькові крадіжки – один із найдавніших видів злочинів. Саме зі «щипачів» виросло багацько злодіїв у законі та кримінальних авторитетів. Про те, хто такі, на кого полюють і як убезпечити себе від них, розповідає начальник оперативно-пошукового відділу управління карного розшуку ГУНП в Запорізькій області Дмитро Божко.

Дмитре Володимировичу, розкажіть, хто ж такі «щипачі».

- В основному, кишенькові крадії - це раніше засуджені або наркозалежні люди, які постійно у пошуку «легких грошей». Вирахувати їх можна за певних ознак. Наприклад, у магазинах їхній погляд падає не на прилавки, а уважно слідкує за торбинками та кишенями покупців. Інколи «щипачі» поводяться неприродно – у багатолюдних місцях метушаться, штовхаються навіть тоді, коли натовпу немає, або ж виснуть на дверях громадського транспорту, голосно розмовляють чи затівають сварку з напарником.

Які найпопулярніші місця, де вони орудують?

- Зазвичай кишенькові крадії «працюють» у людних місцях. Вибір об’єкта чи маршрута, де буде реалізовуватися злочин, – не випадковий. Їхній принцип - «чим більше людей – тим більше шансів залишитись непоміченими». Серед найпоширеніших місць «ювелірної праці» - зупинки громадського транспорту, авто та залізничні вокзали, торгівельні центри, маршрутні таксі. 

За якими схемами працюють злочинці та які методи застосовують у своїй роботі?

- Здебільшого кишенькарі «працюють» у громадському транспорті. Вони штучно створюють штовханину в салоні або користуються його переповненістю. «Притираючись» ззаду чи збоку до громадян, вони з блискавичною швидкістю витягують із сумок цінні речі. Іноді, під час посадки або висадки з транспортного засобу, «щипачі» працюють групою. Пам’ятаю випадок, коли один із злодіїв починав штовхати громадянина, який здійснював посадку, нібито для того, щоб теж встигнути сісти в маршрутку. В той час його напарник зайшов у салон, непомітно витягнув у потерпілого гаманець та передав його далі за принципом «ланцюжка».

Під «умілу руку» зловмисників може потрапити будь-хто?

- Так, все правильно. Будь-хто, хто втрачає пильність. Тому громадянам слід завжди бути насторожі.

Надайте, будь ласка, декілька порад громадянам, як уберегти себе від «щипачів»?

- Увага, увага і ще раз увага, особливо в місцях масового скупчення людей. Намагайтеся не носити цінні речі у сумках, рюкзаках, пакетах та особливо задніх кишенях брюк. Постійно тримайте під контролем свої речі. Пильнуйте за діями тих, хто перебуває поруч. Якщо ви помітили кишенькового крадія, негайно повідомляйте про це на спецлінію 102. Намагайтеся більш детально запам’ятати його прикмети, адже, якщо зловмиснику все ж таки вдасться втекти, завдяки вашій допомозі ми зможемо встановити і затримати його по гарячих слідах.

Поліція Запоріжжя наголошує: будьте обачними. Ваша безпека – у ваших руках.

Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux