Портал в режимі тестування та наповнення
Війна – не привід для замовчування домашнього насильства: запорізькі поліцейські проводять профілактичні заходи серед населення
Опубліковано 10 серпня 2022 року о 14:10

З метою інформування громадян про дії у випадку вчинення домашнього насильства в умовах війни, поліцейська Управління дотримання прав людини спільно з працівниками сектору протидії домашньому насильству Запорізького РУП здійснили виїзд до Центру допомоги переселенцям. Співробітники поліції розповсюдили  друковані плакати з інформацією щодо безпечної поведінки у разі вчинення насильства.

Проблема домашнього насильства завжди була важливою, не тільки у мирний час. В умовах повномасштабної війни людям, які зазнали такого насильства зараз, складніше знайти вихід, особливо якщо це стосується осіб, які перебувають на тимчасово непідконтрольній Україні території. Вони обмежені у пересуванні, більше того, вони не в змозі звернутися по допомогу до відповідних органів. Тому жертви таких кривдників ще більше від них залежні, а дії насильників залишаються безкарними.

Попри війну, запорізька поліція та інші відповідні органи продовжують роботу, щоб попередити і захистити постраждалих громадян.

Співробітники сектору протидії домашньому насильству Запорізького районного управління поліції оперативно реагують на кожен отриманий виклик. Поліцейські надають постраждалим особам комплексну допомогу, а винуватців притягають до відповідальності.

Так, з початку цього року працівники мобільних груп відпрацювали понад тисячу викликів про домашнє насильство та задокументували більше 400 адміністративних правопорушень. Сьогодні на обліку запорізької поліції перебувають 811 кривдників, які вчинили насильницькі дії відносно членів своєї родини на підконтрольній Україні території. Від їх рук постраждали 480 осіб, більша частина з яких – жінки (320 фактів), проте нерідко дістається й дітям (101 факт). Кривдникам винесено 605 термінових заборонних приписів, за результатами яких прийнято майже 1400 відповідних рішень. Це – заборона контактування з постраждалим і перебування в місці проживання з жертвою, а також зобов’язання залишення місця проживання з постраждалою особою.

Вагомий внесок у профілактику, протидію та запобігання домашньому насильству здійснюють і працівники з дотримання прав людини.

Вчора, 9 серпня, з метою проведення інформаційної кампанії серед населення, старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності (з дислокацією в Запорізькій області) Управління дотримання прав людини Національної поліції України Людмила Хоменко спільно із працівниками сектору протидії домашньому насильству Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області, завітали до Центру надання допомоги переселенцям у місті Запоріжжя. Вони поспілкувалися з представниками організації про доцільність реалізації плану безпеки для громадян, які стали жертвами чи свідками домашнього насильства під час війни.

«Мета нашого заходу – проінформувати громадян, що домашнє насильство не можна замовчувати. Умови війни – не є виключенням. Навпаки, важливо донести це до людей, які перебувають як на українській землі, так і на тимчасово окупованій росією території. Саме тому ми розпочали свою роботу з місця, де піклуються про кожного, хто потребує допомоги», - розповідає поліцейська з дотримання прав людини Людмила Хоменко.

Під час заходу поліцейські розмістили на території хабу інформаційні плакати "План безпеки. Домашнє насильство в умовах війни".

Також частину друкованої продукції передано представникам Центру для подальшого розповсюдження серед переселенців та інших осіб, які звертаються до них по допомогу.

Важливо не мовчати про домашнє насильство, адже на подібні факти потрібне правильне реагування відповідних органів.

Якщо ви стали жертвою або свідком вчинення домашнього насильства – звертайтеся до відповідних інстанцій:

102 - поліція, екстрений номер виклику поліції;

0-800-500-202 - гаряча лінія НПУ;

15-45 - урядова „гаряча лінія”;

15-47- Національна гаряча лінія з протидії  домашньому та гендерно зумовленому насильству.

Нагадаємо: У Запоріжжі ювенальні поліцейські нагадали містянам правила безпеки у побуті, на вулиці та на відпочинку біля водойм з дітьми 

Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux