Портал в режимі тестування та наповнення
У запорізькому главку поліції відбулась нарада щодо безпеки в освітньому середовищі
Опубліковано 04 грудня 2023 року о 16:00

Поліцейські, рятувальники та освітяни обговорили порядок спільних дій щодо раннього попередження та евакуації із закладу освіти в разі нападу або ризику нападу. Визначили й вектори подальшої співпраці з метою створення належного рівня безпеки учасників навчального процесу.

 

У нараді взяли участь заступник начальника ГУНП в області Павло Карабута, начальники відділів управління превентивної діяльності, представник Головного управління державної служби з надзвичайних ситуації, а також керівники Департаментів освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації Людмила Бухаріна та міської ради Юлія Погребняк.

Павло Карабута наголосив, що одним з основних завдань Національної поліції є створення безпекового середовища для дітей та сприятливих умов для їх життя та розвитку. Виклики ж сьогодення показали як сильні сторони системи освіти, так і проблемні аспекти, які потребують спільного швидкого реагування та вирішення. Поняття «безпека у школі», «безпечний заклад освіти» потребують переосмислення задля забезпечення фізичної, інформаційної та психологічної безпеки підростаючого покоління.

«Саме тому нещодавно набув чинності спільний наказ МВС України та Міністерства освіти і науки України щодо Порядку раннього попередження та евакуації учасників освітнього процесу в разі нападу або ризику нападу на заклад освіти, - розповіла присутнім начальник ювенальної превенції Ольга Зінченко. - Нормативним актом визначені підстави для прийняття рішення про евакуацію, завдання та порядок дій щодо раннього попередження та евакуації, спеціальні сигнали оповіщення та паспорт безпеки закладу освіти».

Присутні ознайомились із тематичною презентацією Методичних рекомендацій, розробленою Ювенальною поліцією України, обговорили практичні аспекти механізму реагування поліції, ДСНС і закладів освіти щодо раннього попередження та евакуації учасників освітнього процесу у разі загроз, у тому числі нападу на такий заклад.

Наприкінці заходу учасники прийняли рішення у десятиденний строк створити команди реагування закладів освіти, уповноважені на здійснення заходів щодо створення безпечного середовища, та розробити типові сценарії порядку дій для різних надзвичайних ситуацій (терористичний акт, захоплення заручників, воєнні дії тощо).

Наступний етап – проведення інформаційної роботи у закладах освіти щодо роз'яснення алгоритму і порядку дій засновників, керівників та працівників закладів освіти, поліцейських та рятувальників. Кожен учасник освітнього процесу повинен чітко знати свою роль у разі загрози нападу на заклад та як діяти в такій ситуації.

Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux