Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
У 2023 році запорізькі поліцейські розшукали понад 380 неповнолітніх «загубленців»
Опубліковано 05 січня 2024 року о 15:36

Упродовж минулого року працівники поліції опрацювали 2079 повідомлень щодо безвісного зникнення цивільних громадян, 425 з них - про зникнення дітей. Причини залишення домівок неповнолітніми різні, тож поліцейські приділили увагу кожній ситуації та повернули додому майже всіх дітей упродовж доби. Виняток становлять ті, хто залишається на тимчасово окупованих територіях. 

«Допоможіть, зникла дитина!» - такі звернення надходять до поліції чи не щодня. Причини зникнення досить різноманітні. Найрозповсюдженіші – це непорозуміння з батьками чи опікунами, конфлікти між самими батьками через те, що не можуть «поділити» дитину, неналагоджені міжособистісні взаємини з однолітками, «перша любов», розбіжності між підлітками, а також повсякденні випадки на зразок «забарився і не бере слухавку», розрядився телефон, бажання розважитися, отримати нові враження тощо.

Впродовж минулого року поліцейські зареєстрували 425 повідомлень про факти неповернення дітей додому. Коли надходить інформація про зникнення дитини, до пошукових дій залучаються всі підрозділи, поліцейські здійснюють низку необхідних заходів, спрямованих на встановлення місцезнаходження неповнолітнього.

«Рахунок іде не на години - важлива кожна секунда. Усі випадки індивідуальні, тож передбачити, що може статися будь-якої хвилини з дитиною, практично неможливо. Тому ми працюємо командою, виконуючи спільне завдання – у найкоротший термін розшукати та доставити «загубленця» додому. Саме завдяки цьому на сьогоднішній день всі діти, заявлені в розшук на підконтрольній Україні території, нами знайдені, з них – 364 встановлені по гарячих слідах», - розповідає начальниця ювенальної превенції області Ольга Зінченко.

Важливо, що в умовах воєнного стану кількість дітей, безвісти зниклих на ТОТ або в зоні ведення бойових дій, зменшилась, але незначно. Так, упродовж 2023 року в поліції зареєстровано 35 таких фактів (у 2022 році – 47 повідомлень). Серед основних причин – втрата зв’язку з дітьми, які проживають на зазначених територіях. Сьогодні в активному розшуку перебувають 18 неповнолітніх. Усі вони – жителі тимчасово окупованих населених пунктів, тому розшукати наразі їх украй складно.

Для запобігання фактам зникнення дітей поліція радить батькам та опікунам будувати з ними дружні стосунки, цікавитися їхнім життям, інтересами та вподобаннями, встановлювати «родинні» правила, які будуть рівнозначними та поширеними на всіх членів сім'ї. Також правоохоронці нагадують, що у випадку зникнення дитини головне – не панікувати, своєчасно телефонувати на спецлінію "102" чи звернутися до найближчого відділення поліції та повідомити інформацію, необхідну для швидшого пошуку, а саме – фото дитини, її особливі прикмети, в який одяг була одягнена, відомості про її друзів та близького оточення.

Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux